Firmele si persoanele impozabile care nu vor depune doua declaratii fiscale consecutiv vor deveni inactive, potrivit unei modificari aduse Codului de procedura fiscala. Prevederea va intra in vigoare de la 1 iulie 2008. Firmele inactive nu mai au dreptul sa emita facturi, documente sau formulare tipizate cu regim special, iar autorizatiile, avizele, licentele si alte acte in baza carora functioneaza se suspenda de drept. Avand in vedere ca declaratiile fiscale pentru impozitul pe venit sau cele pentru contributii sociale se depun lunar, firmele ar putea intra in inactivitate si numai dupa doua luni daca nu vor respecta noua prevedere.

In forma actuala, Codul de procedura fiscala stabileste ca Fiscul constata inactivitatea in situatiile in care persoanele impozabile nu depun declaratiile si situatiile financiare, in decurs de 12 luni consecutive, si nu au platit impozitele si contributiile catre bugetul de stat si bugetele de asigurari. Conform noii prevederi a Codului de procedura, perioada in care Fiscul va lua decizia de trecere in inactivitate este modificat la doua termene consecutive.

Persoanele inactive nu mai au dreptul sa utilizeze facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special. In cazul in care le emit totusi, acestea nu vor produce efecte juridice din punct de vedere fiscal. De asemenea, avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sunt autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice se suspenda de drept.

Intrarea in inactivitate s-ar putea face mai rapid, pe baza noii reglementari, avand in vedere ca majoritatea termenelor de declarare sunt lunare.

Astfel, printre declaratiile care se depun lunar se afla: impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, impozitul pe veniturile din dobanzi, impozitul pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare. Trimestrial, se fac declaratiile pentru plati anticipate in contul impozitului pe profit anual sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor, iar semestrial cele pentru impozitul pe veniturile din salarii datorate de catre asociatii, fundatii.

Agentia de Administrare Fiscala intocmeste lista persoanelor inactive pe care o publica in Monitorul Oficial si pe site-ul propriu.