Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in luna ianuarie, un deficit de 1,13 miliarde de euro, in crestere cu 16,77% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei veniturilor, dezechilibrul comercial fiind similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul balantei veniturilor a insumat 360 milioane de euro, cu 21,2% mai mare fata de ianuarie 2007, ca urmare a majorarii platilor de dobanda aferente creditelor din sectoarele real si bancar.

Balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 1,07 miliarde de euro, fata de 1,03 miliarde de euro in prima luna a anului trecut, in vreme ce balanta transferurilor curente (contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a consemnat un excedent de 296 milioane de euro, cu 17,3% mai putin decat in ianuarie 2007.

Potrivit BNR, deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 61,2% prin investitii straine directe, care au inregistrat 695 milioane de euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 45,2%.