Premiul Nobel pentru Economie le-a fost decernat luni lui Ben Bernanke, un fost preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), şi compatrioţilor săi Douglas Diamond şi Philip Dybvig, pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci.

Ben Bernanke a condus Fed intre 2006 si 2014Foto: Susan Walsh / AP - The Associated Press / Profimedia

Munca acestora „ne-a îmbunătăţit în mod semnificativ înţelegerea rolului băncilor în economia noastră, mai ales în timpul crizei financiare, dar şi a modului de reglementare a pieţelor financiare”, anunţă Comitetul Nobel.

Acesta afirmă de asemenea că cercetările laureaților de anul acesta reduc riscurile ca crizele financiare să se dezvolte în recesiuni pe termen lung care au consecințe severe pentru societate.

Comitetul Nobel amintește că Bernanke, nominalizat pentru șefia Fed de fostul președinte american George W. Bush, a analizat Marea Criză din anii 1930 și că, printre altele, a arătat cum panica care duce la retragerea banilor din conturi este un factor decisiv în adâncirea și prelungirea crizei.

Despre ceilalți doi laureați de anul acesta, Diamond și Dybvig, Comitetul Nobel spune că ei au prezentat o soluție tocmai la problema identificată de Bernanke, arătând importanța asigurărilor depozitelor de către guvern.

„Când deponenții știu că statul le-a garantat banii ei nu mai se grăbesc la bancă de îndată ce încep zvonuri despre probleme ale unei bănci”, afirmă aceeași sursă.

Câștigătorii Premiilor Nobel în 2022

Premiul Nobel este ultimul care se decernează în fiecare an. Vinerea trecută premiul Nobel pentru Pace, cel mai așteptat de anul acesta dat fiind războiul din Ucraina, a fost câștigat de bielorusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

În ziua precedentă a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură care în 2022 a mers la scriitoarea franceză Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”.

Lunea trecută Academia Regală Suedeză de Științe a acordat Premiul Nobel pentru Medicină de anul acesta cercetătorului suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană.

Marți, cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru experimentele cu fotoni interconectați, stabilind încălcarea inegalităților Bell și pionierat în știința informației cuantice.

Miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat lui Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale.

Barry Sharpless a devenit astfel doar a cincea persoană din istorie care a câștigat un al doilea Premiu Nobel, el fiind laureat și în 2001. Acordarea Premiului Nobel pentru Chimie de anul acesta a fost remarcabilă și datorită faptului că doi dintre favoriții dați de analiști, Sharpless și Bertozzi, au câștigat Nobelul, rezultatul votului Academiei Regale Suedeze de Științe fiind notoriu de dificil de prognozat.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat economiștilor David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”.