Sari direct la conținut

UPDATE: Fostul presedinte al FED (Banca Centrala a SUA): Cea mai grava criza financiara de dupa al doilea razboi mondial. Seful FMI – Europa trebuie sa limiteze efectele crizei

HotNews.ro

Actuala criza de pe pietele financiare va fi considerata, probabil, drept cea mai grava de dupa al doilea razboi mondial, sustine Alan Greenspan, fostul presedinte al FED, intr-un editorial publicat de Financial Times. Greenspan a fost sef la Fed in perioada 1987 – 2006.

„Aceasta criza va face numeroase victime”, spune Greenspan, adaugand ca „sistemul actual de evaluare a riscurilor va fi in mod particular atins”.

„Problema principala este ca modelele actuale – de risc si econometrice – oricat de complexe au devenit, sint totusi prea simpliste pentru a putea lua in calcul toate variabilele care guverneaza realitatea economica globala”, mai spune Greenspan in editorialul sau.

Seful FMI: Europa trebuie sa limiteze efectele crizei

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat luni la Paris ca „prioritatea Europei este de a limita efectele crizei”. „Este o sarcina dificila, mai ales ca inflatia si recesiunea sunt probleme potentiale pentru guvernele Europei”, a adaugat Strauss-Kahn, citat de AFP.

In materie de fiscalitate, „dificultatea majora va fi reformarea unor politici care nu mai stimuleaza munca”, a adaugat Strauss-Kahn. Una dintre masurile sugerate de seful FMI este „reducerea taxarii, pentru a stimula angajarile”.

ARHIVĂ COMENTARII
lucard • 2008-03-17 11:34:04
Toata tacaneala asta cu riscuri nemasurate e o mascarada; SUA a inceput sa chitaie la platile facturilor pentru operatiunile din Afganistan/Irak. Analistii astia vorbesc de efecte ca si cum ar fi cauze ... toata balareala creditelor sunt doar efecte si nu cauze ale crizei. De fapt bunica mea cred ca are cea mai buna explicatie ... imi povestea fabula tiganului care a pus laptele la fiert ... cand a inceput sa se umfle laptele tot zicea ... mai dai Doamne mai dai in loc sa se repeada si sa ia laptele de pe foc.
1 1
Dedalus • 2008-03-17 11:43:31
Exact a in bancul ala cu Frumos care se tot dezbraca si Ileana Cosanzeana ii tot intreaba : "Asta ce e?", "Astia sunt biceptsii mei" "Dar asta?" "asta e funduletzul meu!" "Dar asta?" "Asta e p... meu!". La care Ileana Cosanzeana incepe sa rada. Fat Frumos o intreaba de ce . Si ea zice 'Asta-i p...?!!! S-al fi vazut pe al lui Spanu"!". Asa si eu: "Asta-i recesiune globala?!" S-o vedeti p-aia din Romania peste 2-3 ani!
4 0
eu • 2008-03-17 11:57:06
ce banc stupid
0 2
next • 2008-03-17 11:56:41
ideea cu modelu' este ca daca prevezi evolutia pietei te poti adapta ei fara sa pierzi. Chestia cu modelul ce o da in bara este ca nimeni nu a prevazut anumite evolutii. (Si eventual nimeni nu a prevazut prostia lu' Bush...)
2 1
Anonim • 2008-03-17 12:03:29
"Problema principala este ca modelele actuale - de risc si econometrice - oricat de complexe au devenit, sint totusi prea simpliste pentru a putea lua in calcul toate variabilele care guverneaza realitatea economica globala" CE POATE FI ASA DE COMPLICAT????? Un copil de clasa a-II-a poate sa inteleaga fenomenul din SUA: 1. locuintele aveau niste preturi ASTRONOMICE 2.s-au dat credite in nestire la persoane care in mod normal nu ar fi trebuit sa le ia (de aia se cheama "subprime mortgage crisis"). -------------------------------- => pierderi astronomice. E foarte simplu ce s-a intamplat, acum ar trebui sa fie bagati la zdup toti vinovatii si sa raspunda pentru ce au facut. Dar evident ca nu bancherii vor suferi, ci vor fi subventionati cu banii prostimii (pentru bancheri e socialism si pentru prostime e capitalism salbatic).
0 2
daemon • 2008-03-17 12:21:19
O sa fac o completare. Creditele pe care le face omu' [mai] sarac (=risc crescut = teoretic mai multi bani din dobanda) la banca, se aduna, se impart, si se vand mai departe. (vinzi pielea ursului din padure - mai autohton, sau banii pe care banca vrea sa-i primesca prin subprime mortage). Si sunt alte banci/ institutii care le cumpara. Si care au cazut si ele cu ocazia crizei. Si intr-adevar. CEO-ul de la Citibank a demisionat. Stie cineva un numar exact pentru "compensatia" lui? (eu stiu cu aproximatie, $3 milioane). Asta apropo de ce zici aici "pentru bancheri e socialism si pentru prostime e capitalism salbatic". Hai sa traim, vorba ceea.
0 1
Andrei • 2008-03-17 13:50:13
De fapt CEO+ul de la CItibank a primit dupa demisie o compensatie de aprox. 100.000.000 dolari. http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article2839285.ece
0 2
alin • 2008-03-17 16:24:08
Mai trebuie specificat ceva: Bancherii guita tot timpul daca FED vrea sa le impuna reguli, teorii de genul : piata libera, nu va amestecati , etc Din pacate tot bancherii guita cind sunt in faliment , asa ca FED pompeaza banii spre bancherii , banii care sunt ai oamenilor . Oamenii ramin fara proprietati, bancherii ramin si cu proprietati si cu banii de la FED la niste dobinzi derizorii. pentru omul de rind nici macar nu au taiat penalizarile pe care bancherii le adauga ca si porcii daca omul intirzie cu banii Din pacate si in SUA suntr baietii destepti , vezi cum a ajuns Chase sa cumpere pe nimic o banca din SUA si cu garantii de la FED
0 2
MB • 2008-03-17 20:54:22
Cum ai ajuns la concluzia ca locuintele aveau pretutri astronomice? Sunt de 10 ani in state si pot sa-ti spun ca nu stii ce vorbesti. am casa aici si daca as vindeo as lua un apt de 3 camere in cel mai bun caz in Cluj, si nici nu s-ar compara zona, spatiu verde etc.. In legatura cu usurinta creditelor sunt de acord pana la un punct. Este normal sa ti se dea un credit la banca care are o rata lunara la fel ca si chiria pe care o platesti. Problemele sunt mult mai complicate. De la piata de munca la taxele mari care se aplica pe proprietati, cresterea petrolului etc...
1 0
nu conteaza • 2008-03-17 15:00:38
in USA s-a ajuns sa fie scoase la vanzare in anumite zone 75% dintre locuinte; who's next?
0 1
Zeitgeist • 2008-03-17 15:05:09
Da-ti un ochi si pe aici: http://www.imdb.com/title/tt1166827/. Pentru mai multe variabile in ecuatie...
0 0
expertul • 2008-03-17 15:36:24
cauza reala...ar fi cam urmatoarea.. toate cheltuielile de razboi se observa acum ... banii in loc sa se duca unde trebuie se duc in acel razboi si partea cea mai urata..e ca toata planeta suporta prin aceasta criza generalizata acele cheltuieli de razboi ale SUA!
0 0
mbr74 • 2008-03-17 16:00:02
Despre care modele vorbim ? Modelul economic actual este de mult fumat (exista studii facute in anii 70' care atesta acest lucru) si anume modelul productivitate - consum (PIB) este depasit. Omenirea produce mai mult decat poate consuma, factorul de redistribuire a resurselor este foarte mic, regenerarea planetei este aproape inexistenta ... Totul trebuie regandit .. Daca nu vine era glaciala :) (poate ar fi mai bine) ... Sa auzim numai de bine...
0 1
expertul • 2008-03-17 16:15:47
hai sa fim seriosi ....teoria economica s-a dezvoltat din practica ... orice teorie e depasita in momente de criza pentru ca factorii care declanseaza crizele sunt necunoscuti ...nu poate fi vorba de nici o teorie cand e vorba de razboaie.. iar la redistribuire ? citeam acu ceva zile ca in Marea Britanie se risipeste mancare in restaurante hoteluri echivalentu a jumate din cat ar avea nevoie Africa pentru a stavili foamea alora. solutia e numai cooperarea si diplomatia ...accesul tarilor cu resurse la tehnologie accesul oamenilor de valoare din tarile dezavantajate la profesii in tarile dezvoltate.solutia e de fapt disolutia puterii mondiale....de la cativa poli de putere la toata lumea :D
0 0
comentatorul • 2008-03-17 17:26:45
poli de putere se transforma, se schimba, se rastoarna dar nu se dizolva toti niciodata, tot timpul se coaguleaza undeva ceva.
0 0
expertul • 2008-03-18 11:33:26
daca tot apar poli de putere ici colo ..fiecare va incerca sa fie favorizat cumva..deci va incalca niste reguli ale majoritatii ...pana la urma puterea o are consumatorul care e peste tot... da uite ca nu-i asa...au altii grija sa nu fie asa. eu ma refer la consumatorul universal .. nu la un anumit consumator dintr-o anumita tara.. consumatorii nu sunt egali intre ei neavand acces nici la profesii din alte tari nici la produse si servicii din alte tari.plus ca productia e delocalizata pe principii politice nu economice..solutia e o utopie...inseamna ca nu exista o solutie..si mergem asa tot inainte.. si din cand in cand mai avem cate o criza.asadar trebuie sa fim asi ca sa prevedem aceste crize,pentru ca ele exista sunt ciclice in teoria economica,dar greu de prevazut.totusi erau semne ca va urma o criza.bill gates acu ceva vreme anunta ca acea bula imobiliare se va sparge cu un an inainte..cine a avut urechi sa auda...s-a mai intamplat prin 1987 acelasi fenomen.
0 0
Daniel • 2008-03-18 09:14:04
Problema a inceput cand americanii au "castigat " razboiul rece......acum ar putea sa piarda razboiul la cald..... Urmeaza sa aiba probleme majore China pt ca sunt legate ....
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro