Moody's a plasat ratingurile "Baa1" pentru credite pe termen lung si "Prime-2" pentru datorii pe termen scurt ale Bear Stearns sub supraveghere cu perspectiva pozitiva, ca urmare a anuntului JP Morgan Chase va cumpara institutia bancara, potrivit NewsIn care citeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Analistii au plasat sub monitorizare si ratingurile tuturor subsidiarelor Bear Stearns care sunt evaluate de Moody's.

Decizia Moody's a survenit ca urmare a anuntului JP Morgan Chase ca va achizitiona Bear Stearns pentru aproximativ 272 milioane dolari intr-o tranzactie doar in actiuni. Pretul de achizitie reprezinta o reducere foarte accentuata fata de valoarea contabila a Bear Stearns din 30 noiembrie 2007.

In plus, Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a fost de acord sa finanteze, pe o baza nerecurenta pentru JP Morgan, pana la 30 miliarde dolari din activele mai putin lichide ale Bear Stearns.

Tranzactia a fost aprobata de urgenta de Federal Reserve si de conducerea Bear Stearns si este nevoie de aprobarea actionarilor. JP Morgan a indicat ca va garanta, cu intrare in vigoare imediata, toate obligatiile comerciale curente ale Bear Stearns ca si orice alta obligatie comerciala in care ar putea intra Bear Stearns incepand de azi.

Reprezentantii JP Morgan au indicat, totodata, ca vor prelua toate obligatiile de credite ale Bear Stearns pana la incheierea tranzactiei, ceea ce se va intampla in decurs de 90 de zile.

In cadrul revizuirii, Moody's va evalua acordul de achizitie si garantia celor de la JP Morgan, inclusiv planul bancii de a prelua toate obligatiile de credite ale Bear Stearns.

Dupa o evaluare satisfacatoare a acordului si incheierea substantiala a achizitiei, ratingurile Bear Stearns vor fi probabil echivalate cu acelea ale JP Morgan, se mai arata in comunicatul Moody's.

The Bear Stearns Companies Inc. este o banca internationala de investitii si de servicii financiare cu sediul la New York, care are 14.153 de angajati si a afisat, in 30 noiembrie 2007, un capital total pe termen lung de 80,3 miliarde de dolari. Bear Stearns a generat venituri nete de 5,9 miliarde de dolari in 2007.