Banca Centrala americana urmeaza sa anunte, marti, o noua reducere drastica a ratei dobanzii de politica monetara, pentru a incerca sa previna recesiunea economiei SUA.

Dupa ce luni a fost zi neagra pentru bursele din toata lumea, situatia pare sa se stabilizeze.

Pietele din Asia par sa-si revina dupa agitatia de ieri. Indicele Nikkei al Bursei din japozene, a doua piata financiara a lumii, a incheiat sedinta de marti cu o crestere de 1,5 % , dupa ce scazuse drastic in ultimele zile. Nikkei pierduse peste 1 000 de puncte in ultimele trei sedinte, din cauza prabusirii dolarului fata de yen. Cresteri au inregistrat si pietele din Taiwan si Hong Kong, transmite BBC News.

Bursa de la Shanghai, insa, a inchis in scadere marti, indicele compozit al bursei chineze pierzand 3,96%, dupa ce ieri caderea a fost de 3,6%, scrie presa internationala.

Si bursele europene cresc

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a crescut cu 1,62 de procente, iar indicele Footsie-100 de la Londra a crescut, marti, la deschidere, cu 1,67%.

Investitorii spera ca va veni linistea dupa furtuna de pe pietele financiare.

Analistii financiari citati de presa internationala spun ca Lehman Brothers, o alta importanta firma de pe Wall Street, ar putea intra in criza.

Presedintele SUA, George W. Bush a recunoscut ca economia americana trece printr-o situatie dificila, dar a spus ca autoritatile controleaza situatia.

Degringolada de luni de pe pietele financiare internationale a avut loc dupa ce gigantul financiar Bearn Stearns a fost cumparat de urgenta de catre JPMorgan, la pret de sold, pentru a nu da faliment.