Guvernul ungar a coborat previziunea de crestere economica pentru acest an, de la 2,8% la 2,4%, si a revizuit nivelul inflatiei pe 2008, de la 4,8%, estimat anterior, la 5,9%, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Analistii sunt de parere ca in urma acestor revizuiri, proiectia Guvernului se apropie de cea a Bancii Nationale a Ungariei si devine mai realista.

Previziunile au fost modificate in urma inrautatirii perspectivelor de crestere economica in Uniunea Europeana si Statele Unite si din cauza problemelor de creditare din pietele mondiale, a declarat ministrul de finante al Ungariei, Janos Veres.

Acesta a mai spus ca estimarea guvernului privind deficitul bugetar din 2008 ramane neschimbata, la 4,0% din produsul intern brut (PIB).

Noua previziune a inflatiei, de 5,9%, se potriveste cu proiectia bancii centrale si cu cea a analistilor chestionati in cadrul unui sondaj Reuters.

"Este un semn bun ca banca centrala si guvernul vad tendintele inflationiste in mod similar", a declarat Gyorgy Barcza, analist din cadrul K&H. Analistul a mai spus ca revizuirea va declansa nesiguranta in legatura cu veniturile din taxa de valoare adaugata, ce ar putea depasi semnificativ tintele din cauza accentuarii inflatiei.

Noua estimare de crestere economica a guvernului, de 2,4%, este in continuare mai optimista decat cea a bancii centrale, de 2,0%, insa impactul revizuirii asteptarilor legate de buget va fi mult mai redus decat impactul revizuirii inflatiei, este de parere Barcza.