"Daca vom fi sanatosi, va fi extraordinar. Deci s-ar putea criza asta sa ne si ajute. Eu sunt convins ca oricum vom iesi cel mai bine si financiar din minunea asta si cred ca vom fi foarte atractivi", a declarat Cristian Sima, fost membru in Consiliul de Administratie al Bursei de valori si presedinte al unei companii de brokeraj, la Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. El considera ca, desi saptamana trecuta a avut loc o cadere la Bursa de Valori Bucuresti, aceasta nu este influentata de criza financiara internationala derivata din prabusirea pietei imobiliare din SUA.

Sima a argumentat faptul ca nu exista legatura intre cele doua afirmand ca miercuri si joi, cand la BVB se inregistrau pierderi, indicii marilor burse cresteau.

  •  "In Occident miercuri indicele Dow Jones, dupa taierea dobanzilor de catre Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, au crescut 400 de puncte, au recazut 300 de puncte in ziua de miercuri, iar in timpul ce la noi, joi, bursa scadea, indicii europeni erau aproximativ 0, unii chiar pe verde, iar Futures-ul pe indicele Dow Jones crestea linistit"

De ce a cazut bursa cu 7%

In ceea ce priveste pierderile de la BVB, Sima le pune pe seama lichidarilor masive de pozitii.

  • „In euforia care s-a creat anul trecut ca daca investesti la bursa un leu, vei avea trei lei in cateva luni, moment in care nimeni nu si-a pus problema de ce anumite titluri cotate la bursa cresteau 30-40% pe zi, 500% pe an, a aparut si ideea unor societati de brokeraj si a unor banci, chiar banci straine, care au imprumutat bani pentru a cumpara actiuni lichide. Clientii au venit, au pus un depozit de 30%, au garantat cu celelalte actiuni pe care le aveau in portofoliu si au cumparat aceste actiuni. Dupa aia actiunile au inceput sa scada, s-au prabusit, mai mult de 50% au pierdut, unele chiar 60-70% din august anult trecut. In momentul in care clientul nu a mai avut marja a mai adus de-acasa si in momentul in care n-a mai avut deloc banca i-a lichidat pozitiile. Ceea ce vedem in ultimele zile la Bucuresti, atat miercuri cat si joi, cred ca sunt lichidari masive de pozitii. Borkerul a avut un client caruia i-a imprumutat banca sa cumpere actiuni, actiunile au scazut de aproape cu intreaga garantie pe care a depus-o si atunci au vandut actiunile respective in pierdere, plus inca alte actiuni ca sa acopere gaura creata prin devalorizarea pretului.”

Sima: sistemul bancar mondial este intr-o mare criza

Cristian Sima a declarat insa ca si pe piata bursiera romaneasca se inregistreaza o scadere generalizata, din august 2007, si ca aceasta are legatura cu pietele externe.

  • Toata caderea din august a bursei pana acum are mare legatura cu pietele externe. M-ati intrebat punctual daca caderea de miercuri si joi are legatura cu pietele externe si v-am contraargumentat prin faprul ca pietele externe miercuri au inregistrat cea mai... a patra zi de crestere din istoria bursei de la New York. Deci, n-am putea sa le corelam. Dar criza bancara, criza subprime-ului, criza creditelor ipoptecare, care a aparut deja in iulie anul trecut in Statele Unite, si care a tras in cascada cam tot sistemul bancar care este in criza. Sistemul bancar mondial e intr-o mare criza in momentul asta. Intr-o criza de lichiditate in primul rand.”

Fostul membru in Consiliul de Administratie al BVB crede insa ca economia romaneasca are sanse sa fie una dintre cele mai avantaje in urma crizei internationale.

  •  „S-ar putea sa devenim mai interesanti in 2008 tocmai datorita faptului ca la ei criza este foarte mare si atunci investitiile le noi... Deci daca noi reusim sa fim not wealthy, but healthy, adica nu bogati, dar sanatosi, daca macroeconomia asta romaneasca de care s-a tras in toate partile, pe care toti o analizeaza si care de bine de rau a dus-o Mugur Isarescu unde a dus-o, vreau sa spun daca datele macroeconomice vor fi bune, vor prefera sa investeasca in Romania. Exista si potential. Daca vom fi sanatosi, va fi extraordinar. Deci s-ar putea criza asta sa ne si ajute. Eu sunt convins ca oricum vom iesi cel mai bine si financiar din minunea asta si cred ca vom fi foarte atractivi. S-ar putea anul asta sa suferim, dar din 2009 cred ca nu vom avea de suferit, ba dimpotriva, vom avea mult de castigat.”