SUA ar trebui sa foloseasca banul public pentru a ajuta bancile aflate in declin si pentru a calma astfel criza financiara mondiala, declara ministrul japonez de finante Yoshimi Watanabe, intr-un interviu publicat luni de cotidianul Financial Times.

Watanabe transmite autoritatilor de la Washington sa urmeze exemplul Japoniei al carui sistem bancar a avut mari probleme la inceputul anilor `90 din cauza prabusirii pietei imobiliare. Guvernul nipon a pus insa la punct un plan solid de redresare finantat, in mare parte, din banul public.

"Este esential sa intelegem, plecand de la modelul Japoniei, ca o injectie de capital in in sectorul bancar este inevitabila", a spus Watanabe.

El considera ca acest mesaj ar tebui transmis SUA in cadrul reuniunii ministrilor de finante si bancherilor din G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada).

Watanabe avetizeaza, de asemenea, ca o prelungire a actualei crize financiare ar putea duce la o serioasa criza a dolarului care s-a depreciat puternic, in ultimele saptamani, fata de euro si yen.