Rusia nu va reusi sa ramana „un liman linistit” pe fondul crizei financiare care face ravagii in Occident, economia tarii fiind amenintata de o serie de serioase pericole. Este avertismentul lansat de directorul Institutului pentru globalizare, Mihail Deliaghin, citat de Nezavismaia Gazeta.

In opinia expertului, Rusia risca sa se confrunte cu o noua explozie a preturilor, iar din cauza ineficientei metodelor monetare de reglementare a economiei, inflatia poate capata aspectul unei spirale necontrolate. In plus, inca din luna aprilie, s-ar putea produce o dezorganizare in activitatea aparatului de stat, urmare a amplelor schimbari din organele puterii.

Pericolul crizei economice are un caracter absolut real, iar tezele linistitoare expuse de autoritatile financiare ale tarii nu sunt altceva decat o rusinoasa tentativa de a arunca praf in ochi, a declarat Deliaghin la o conferinta de presa.

In opinia lui, metafora ministrului de finante, Aleksei Kudrin, foarte populara in ultimul rand, care a prezentat economia rusa drept un „liman linistit”, care va supravietui in liniste vremurilor nelinistite ale capitalului occidental, este incorecta. „Pentru ca pericolul nu vine de acolo de unde a indicat ministrul”, sustine Kudrin. Pericolul rezida, inainte de toate, in problemele tot mai serioase, mai multe si mai acute care s-au acumulat in interiorul sectoarelor industriale care nu au legatura cu prelucrarea materiilor prime, dificultati generate de un management defectuos.