Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de la 9% la 9.5%. Nivelul dobanzii fusese stabilit la 9% in sedinta din 4 februarie 2008, dupa ce in ianuarie a urcat de la 7,5% la 8%. Este pentru a treia oara in acest an cand BNR creste rata dobanzii.

Informatia pe scurt:

* BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 0,5% in ianuarie, 1% in februarie si 0,5% in martie 2008

* Banca Centrala a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci la 20% pentru lei si 40% pentru valute

* Analistii estimeaza o crestere a dobanzilor atat la creditele in lei, cat si la depozitele in moneda nationala

* Masura BNR arata ca presiunile inflationiste se vor mentine in perioada urmatoare

Potrivit unui comunicat al Bancii Centrale, Consiliul de Administratie a hotarat sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Rezervele minime obligatorii sunt de 20% din pasivele in lei si de 40% din cele in valuta.

Bancile trebuie sa constituie aceste rezerve pana pe data de 23 a fiecarei luni. Dobanzile platite de BNR pentru aceste rezerve sunt in prezent 3,05% pe an pentru lei, de 0,85% pe an pentru dolari si 1,25% pe an pentru euro.

"BNR reitereaza ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor politicii monetare sa contracareze presiunile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, intr-o maniera sustenabila, a dezinflatiei pe traiectoria anuntata pe termen mediu", se precizeaza in comunicatul BNR.

Decizia BNR de miercuri a fost anticipata de majoritatea analistilor financiari. Estimarea analistilor s-a bazat pe evolutia crescatoare a inflatiei de la inceputul anului, pe excesul de cerere si presiunile de depreciere asupra leului. Majorarea dobanzii este o masura de tintire a inflatiei, in conditiile in care nivelul acesteia a urcat la 8% in februarie acest an si este prognozata la 8,3% in martie.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara.

Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.

Analistii se asteapta la cresterea dobanzilor la creditele si depozitele in lei

Banca Nationala a luat aceasta decizie pentru ca exista presiuni inflationiste in economie, este de parere Florin Catu, analistul-sef al ING Bank. Opinia acestuia este impartasita si de Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii, care spune insa ca tendinta de crestere a preturilor va mai continua inca o luna sau doua.

Florian Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatea monetara a intentionat prin aceasta decizie accentuarea restrictivitatii politicii monetare si atenuarea dinamicii cererii interne. Decizia ar putea avantaja creditarea in valuta restrictionand doar creditarea in moneda nationala.

Analisti intervievati de HotNews.ro sunt de parere ca masura bancii centrale va duce la o majorare a dobanzilor la creditele si depozitele in lei.

"Dobanzile comerciale ar trebui sa se alinieze, atat la credite cat si la depozite. Astfel, masura BNR este o veste buna pentru cei ce au depozite la banci si o veste proasta pentru cei cu credite. Nu cred ca masura va avea vreun efect asupra cursului. Ar trebui sa vedem cursul in zona 3,68 - 3,74 lei pentru un euro", a mai spus directorul de investitii al Interamerican Pensii.

"Efectele pe termen scurt pe care aceasta masura le are asupra populatiei sunt zero. Pe termen mediu si lung va avea loc insa o crestere a dobanzii la depozite si, eventual, la credite, dar va fi marginala", a precizat Florin Catu.

Florian Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, este crede ca masura BNR va avea ca efect evitarea leului ca moneda de imprumut, iar impactul asupra cursului va fi marginal.

Nu este exclusa o noua majorare a dobanzii de referinta

In ceea ce priveste nivelul dobanzii de referinta, analistul-sef al ING Bank nu crede ca 9,5% este de ajuns. "BNR trebuie sa mareasca dobanda deoarece aceasta nu reprezinta o alternativa reala pentru lichiditatile din economie. Deocamdata este mai atractiv ca lichiditatile sa se duca in economia reala decat la BNR si atunci politica monetara nu este restrictiva", a spus acesta.

"Cred ca este prematur sa ne pronuntam daca va mai avea loc o noua majorare. Ceea ce se va intampla va tine seama de inflatie, de cursul de schimb, de pietele internationale, dar nu este exclusa o noua majorare a dobanzii de referinta", a declarat la randul sau Radu Craciun.

Si Florian Libocor sustine ca probabila o noua majorare a dobanzii. "Tinand seama de faptul, prin decizia adoptata autoritatea monetara semnaleaza pietelor deteriorarea semnificativa a asteptarilor inflationiste, am in vedere majorarea probabilitatii asociate cresterii proiectiilor de inflatie pentru anul in curs. Astfel, in semestrul al doilea este posibil ca piata sa inceapa sa mute reperul privind inflatia de final de an la paliere mai inalte, 7% sau chiar peste", a spus Libocor.

Florian Libocor considera neadecvata majorarea dobanzii de politica monetara

Acesta considera inteleapta decizia BNR de a nu modifica rezervele minime obligatorii, insa majorarea dobanzii de politica monetara i se pare neadecvata. "Consider decizia de majorare a dobanzii de politica monetara ca fiind neadecvata pentru economia Romaniei atat in raport cu contextul extern cat si in raport cu actuala stare a economie nationale, vezi deficitul extern, principala vulnerabilitate a economiei", a declarat Libocor.

"Autoritatea monetara semnaleaza pietelor deteriorarea semnificativa a asteptarilor inflationiste. In acest context proiectiile de inflatie pentru acest an trec de 7%", a mai spus economistul sef al BRD.