Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

CE a deschis o investigaţie impotriva Visa Europe privind taxele aplicate la platile prin card

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 26 martie 2008, 15:05 Economie | Finanţe & Bănci

Comisia Europeana a decis sa deschida o procedura oficiala antitrust impotriva Visa Europe în legătură cu taxele aplicate de companie pentru tranzacţiile prin carduri. Procedura urmareste sa stabileasca daca aceste practici incalca prevederile tratatul european care interzic fixarea preturilor. CE nu are un termen limita pana la care trebuie sa finalizeze aceasta investigatie. Dealtfel, CE nu are in acest moment dovezi ca Visa a incalcat tratatul. Durata investigatiei depinde de complexitatea fiecarui caz analizat sau de modul in care partile implicate vor coopera cu CE.

Procedura vizeaza regulile aplicate de Visa in tranzactiile transfrontaliere platite prin card in spatiul economic european si chiar in anumite tranzactii interne. Visa aplica o taxa de tranzactionare pentru fiecare plata la comercianti. Taxa este retinuta de catre banca pentru client si apoi este incasata de la banca retailer-ului. Aceste taxe devin costuri luate in calcul de banci atunci cand stabilesc preturile pentru comercianti.

O alta regula "Onorarea tuturor cardurilor" ii obliga pe comercianti sa accepte toate cardurile sub brand-ul Visa, indiferent de identitatea emitentului, de natura tranzactiei si de tipul de card emis.

In 2002, Comisia a acordat o derogare pentru aceste taxe practicate de Visa, iar compania s-a angajat ca va face reforme substantiale si va diminua nivelul acestora. Derogarea a expirat in decembrie 2007 si Visa Europe trebuie sa ia masuri astfel incat sistemul sau sa fie in concordanta cu legislatia europeana in domeniul concurentei.

Visa Europe a fost constituita in 2004 si este detinuta de 4.500 de banci europene care au emis in jur de 350 milioane de carduri. Visa Romania este parte din Visa Europe din 2007 si are in circulatie aproximativ cinci milioane de carduri.

VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

382 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri