Varujan Vosganian a sustinut ca pensiile ar putea fi majorate din noiembrie 2008, mai devreme cu doua luni fata de data anuntata. Ministrul Finantelor si Economiei a facut aceasta declaratie la mai putin de o luna de cand spunea ca majorarea programata pentru 1 ianuarie 2009 va fi singura majorare pe care o mai poate sustine bugetul si se declara sceptic fata de alte masuri de acest fel dupa 2009. La acel moment, ministrul nu amintea de o posibila devansare a calendarului.

"Odata cu 1 ianuarie 2009, cand vom face noua majorare, chestiunea pensiilor nu va mai fi o miza de campanie politica. Oamenii politici nu se vor mai lauda cu cresterea pensiilor pentru ca acestea au ajuns la un nivel peste care orice tentativa de majorare nu mai este sustenabila bugetar, deci nu mai poate fi folosita ca element de campanie", afirma Vosganian. "Dam pensionarilor maximul ce se poate da in sistemul public de pensii. Din punct de vedere al suportabilitatii este exemplar", aprecia acesta.

Anterior acestor declaratii, in ianuarie 2008, seful Finantelor admitea ca majorarea pensiilor inseamna un "factor agravant pentru buget" in 2008 si anunta ca anul viitor bugetul de pensii va avea nevoie de un transfer de peste un miliard de euro de la bugetul de stat pentru plata pensiilor. Cu acelasi prilej, Vosganian spunea ca majorarea pensiilor a necesitat cheltuieli de 300 milioane euro si enumera alte surse de presiune asupra bugetului in 2007:subventiile agricole, acordate din cauza secetei puternice din vara (600 milioane euro), majorarile salariale si sporurile acordate anumitor categorii, cum ar fi militarii (88 milioane euro), profesorii (51 milioane euro) sau magistratii (45 milioane euro).

Decizia nu a fost luata inca, dar Vosganian sustine ca vor fi bani

Evolutia executiei bugetare pe primele trei luni din acest an se pare ca l-a convins pe ministrul Vosganian ca majorarea pensiilor este posibila din noiembrie, in plina campanie electorala pentru alegerile generale. Ministrul a estimat optimist un excedent al bugetului de pensii pe 2008 care ar permite cresterea pensiilor.

"Putem face devansarea functie de cate resurse vom avea. Eu sunt preocupat de o administratie fiscala cat mai buna, astfel incat, asa cum am devansat masura de crestere de la 1 ianuarie 2008, printr-o majorare de la 1 noiembrie 2007, sa devansam majorarea de la 1 ianuarie 2009 si acest lucru va fi cea mai usturatoare lectie pentru toti cei care nu credeau in aceasta sansa pentru pensionarii din Romania", a sustinut Vosganian.

"Nu exista prea multe tari in lume care sa-si permita sa plateasca din bugetul de asigurari sociale de stat acest procent din salariul mediu. Romania da din acest punct de vedere exemplu nu numai de buna administrare, dar si de moralitate", a punctat ministrul.

Guvernul a preluat "majorarea pensiilor" ca tema de campanie, de la PSD

Majorarea pensiilor a devenit principalul subiect al agendei politice in vara anului 2007 cand PSD a amenintat guvernul Tariceanu cu motiunea de cenzura. La acel moment atat Vosganian, cat si premierul Tariceanu spuneau ca cererea social-democratilor este imposibil de realizat din cauza constrangerilor bugetare. In urma discutiilor din Parlament, guvernul a acceptat sa majoreze punctul de pensie de la 31% din salariul mediu brut la 37,5% de la 1 ianuarie 2008. PSD vroia ca punctul de pensie sa ajunga la 45% din salariul mediu brut. In septembrie, PSD a pus din nou presiune pe guvern si a solicitat ca majorarea la 37,5% sa se faca de la 1noiembrie. In primele declaratii, guvernantii au spus ca bugetul nu are resurse sa sustina cresterea.

Punctul de pensie ar urma sa ajunga la 45% din salariul mediu brut la 1 ianuarie 2009. Salariul mediu brut este prognozat in 2008 la 1.550 lei.