Fostul sef al bancii ipotecare Northern Rock din Marea Britanie, nationalizata in luna februarie pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, va primi 760.000 de lire sterline ca urmare a rezilierii contractului, desi institutia a inregistrat anul trecut pierderi de 167,6 milioane de lire sterline, potrivit The Independent. Aceasta suma s-ar putea insa reduce daca fostul presedinte executiv primeste, pana in luna noiembrie, o alta slujba, cu un salariu de peste 20.000 de lire sterline.

Potrivit raportului anual al Northern Rock, Adam Applegarth, fostul director executiv al institutiei, va primi 63.333 de lire sterline pe luna, timp de un an, ca urmare a intelegerii incheiate la rezilierea contractului.

In raportul anual se mai arata ca suma platita lui Adam Applegarth in urma intelegerii este substantial mai mica decat suma care ar fi primit-o in mod normal.

De asemenea, Northern Rock a fost de acord sa plateasca taxele legale care i-au revenit fostului director, in valoare de 5.000 de lire sterline plus TVA. Documentul mai prevede ca Adam Applegarth va continue sa beneficieze, pana in luna noiembrie, de o rata preferentiala pentru ipoteca sa.

Potrivit raportului anual, Northern Rock a inregistrat anul trecut pierderi de 167,6 milioane de lire sterline, fata de un profit de 626,6 milioane de lire sterline in 2006. Northern Rock se asteapta la "pierderi importante" si in 2008, mizand pe o revenire pe profit abia in 2011.

Totodata, banca trebuie sa ramburseze Bancii Angliei imprumuturi in valoare de 24 miliarde de lire sterline. In scopul rambursarii fondurilor imprumutate, Northern Rock a informat ca va concedia aproximativ o treime din angajatii sai in urmatorii trei ani si isi va reduce activitatile la jumatate, ceea ca va aduce bilantul grupului la 50 miliarde de lire sterline la finele lui 2011, fata de 107 miliarde de lire sterline in prezent.

In plus, Northern Rock a anuntat ca va iesi complet de pe piata creditelor fara garantie si de pe cea a creditelor pentru intreprinderi.

In luna februarie a acestui an, Parlametului Marii Britanii a adoptat o lege care a permis Guvernului sa nationalizeze Northern Rock, puternic afectata de criza creditelor imobiliare.

Problemele Northern Rock au inceput in luna septembrie 2007, pe fondul turbulentelor provocate de criza creditelor de tip subprime din Statele Unite. Bancile au devenit reticente in contractarea de imprumuturi intre ele, ceea ce a provocat dificultati Northern Rock, care este puternic dependenta de finantarea obtinuta de pe pietele financiare mondiale. Criza din sectorul ipotecar i-a determinat pe deponentii Northern Rock sa isi retraga cea mai mare parte a banilor depusi.

Panica s-a mai diminuat doar cand Guvernul a anuntat ca va garanta in totalitate depozitele de la Northern Rock.

In plus, Banca Angliei a pus la dispozitia bancii fondurile necesare pentru finantarea operatiunilor, in conditiile in care nici o alta banca nu a mai dorit sa-i imprumute bani acestei institutii.