Banca de investitii Lehman Brothers Holdings a anuntat ca intentioneaza sa stranga trei miliarde de dolari pentru a pentru a calma temerile legate de stabilitatea sa, dupa ce au aparut zvonuri conform carora nu dispunde de fonduri suficiente, potrivit Reuters. Erin Callan, directorul financiar al institutiei, a declarat ca masura are scopul de a pune capat indoielilor legate de bilantul contabil al bancii si nu pentru a anula impactul deprecierii activelor sau al unor pierderi.

"Nu ne-am schimbat punctul de vedere in legatura cu nevoia reala de capital, insa l-am schimbat din perspectiva perceptiei", a mai spus Erin Callan.

Rationamentul masurii luate de Lehman li s-a parut ciudata unora dintre investitori. "Ma pune pe ganduri. De ce sa faci asa ceva fara sa fie necesar?", a declarat Matt McCormick, manager de portofolii in cadrul Bahl & Gaynor Investment Counsel.

Sectorul financiar mondial are o nevoie din ce in ce mai mare de capital dupa ce a inregistrat pierderi de peste 200 miliarde de dolari din ipoteci cu grad de risc ridicat si alte active. Lehman Brothers sustine insa ca are acces la fonduri si ca mai multi investitori institutionali au fost de acord sa cumpere obligatiuni convertibile de cel putin 2,5 miliarde de dolari.

Totodata, banca de investitii a anuntat ca mai poate vinde obligatiuni convertibile in valoare de 450 milioane de dolari pentru a acoperi cererea suplimentara.

O sursa avizata a declarat ca investitorii au inaintat cereri de obligatiuni de peste 10 miliarde de dolari, Lehman Brothers urmand sa vanda in cele din urma obligatiuni de 4 miliarde de dolari.

Temerile legate de stabilitatea Lehman Brothers, cea de-a patra banca de investitii din Statele Unite, au dus la scaderea cotatiei actiunilor cu peste 40% din februarie.