Ben Bernanke, presedintele Bancii Centrale Americane - Federal Reserve, a admis miercuri, in premiera, ca economia SUA ar putea intra in recesiune in prima jumatate a anului, admitand inrautatirea situatiei din ultimele doua luni.

Bursa din New York a reactionat insa mai putin dur decat s-au asteptat analistii pietelor financiare, socul declaratiilor lui Bernanke fiind atenuat, cel putin la deschiderea sedintei, de un raport care arata ca numarul locurilor de munca in sectorul privat a crescut in martie cu 8.000.

Discursul lui Ben Bernanke in fata comisiilor economice din Congresul SUA a fost, potrivit agentiilor straine de presa, cel mai pesimist de la declansarea crizei subprime. Seful FED a declarat ca se asteapta la o crestere a ratei somajului, previziunile pe termen scurt asupra mediului economic deteriorandu-se.

"Probabil ca PIB-ul nu va creste prea mult la finalul primei jumatati a anului, putand chiar sa scada usor", a declarat Bernanke.

Potrivti Reuters si AFP, recesiunea este definita in general ca succesiunea a doua semestre cu crestere economica negativa.

Folosind un ton extrem de precaut, Bernanke a admis ca economia SUA

trece printr-o perioada foarte dificila".