Groupama International se afla in negocieri exclusive pentru achizitia companiei de asigurari Asiban, informeaza un comunicat de presa al Groupama. Prin preluarea BT Asigurari, in luna decembrie a anului trecut, a OTP Garancia Asigurari, in februarie 2008 si in curand a companiei Asiban, Groupama devine al treilea mare jucator de pe piata romaneasca de asigurari dupa Vienna Insurance Group si Allianz.

Cele patru banci actionare ale Asiban, BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC au ajuns la un acord comun final cu Groupama privind principalele conditii ale achizitiei companiei Asiban, al treilea mare asigurator din Romania in 2007.

Valoarea tranzactiei nu a fost precizata, dar surse citate de ZF sustin ca francezii de la Groupama au oferit cea mai mare oferta angajanta, de 350 milioane euro. Alte oferte au mai fost depuse de grupurile AXA (Franta), Aegon (Olanda), Eureko (Olanda) si Generali (Italia).

Groupama - pe locul trei dupa VIG si Allianz cu o cota de piata de peste 12%

Creata in 1996 de patru banci romanesti, BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, Asiban a fost a treia mare companie de asigurari din Romania in 2007 cu o cota de piata de 8%. Groupama a preluat BT Asigurari, in decembrie 2007 si OTP Garancia Asigurari, in februarie 2008.

Potrivit NewsIn, cota de piata a BT Asigurari era estimata, anul trecut, la 4%, in timp ce afacerea din Romania a OTP Garancia acopera 0,3% din totalul pietei romanesti. Prin preluarea si a Asiban, Groupama va deveni al treilea mare investitor pe piata asigurarilor din Romania, cu o cota de piata cumulata de peste 12%, dupa Vienna Insurance Group (VIG - cota de piata cumulata de 27% in 2007) si Allianz (cota de piata de 18,3% in 2007).

VIG controleaza in Romania Asirom, Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, Unita si Agras si in curand va detine participatii majoritare si la BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, dupa ce grupul Erste si-a vandut recent operatiunile de asigurari, inclusiv cele detinute pe piata din Romania, catre Vienna Insurance (VIG), pentru 1,44 miliarde euro.

Asiban a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 185,8 milioane euro, in crestere cu 39% fata de anul anterior. Alaturi de reteaua sa proprie de distributie, Asiban dispune si de o platforma nationala de distributie care consta in principal in brokeri si agenti independenti.