Criza financiara mondiala incepe sa afecteze economia reala a zonei euro, chiar daca situatia nu este atat de tensionata precum cea din Statele Unite, a declarat Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), in cadrul unui interviu publicat de Le Figaro, citat de NewsIn. Acesta este de parere ca sistemul valutar mondial este "foarte dezechilibrat", iar bancile centrale din Statele Unite si din zona euro au gestionat bine criza.

"BCE si Federal Reserve raspund foarte bine la criza de lichiditate, insa in mod diferit. Federal Reserve este ingrijorata de incetinirea economica, in timp ce europenii se tem mai mult de accentuarea inflatiei", a spus Strauss-Kahn.

Insa ambele riscuri exista de ambele parti ale Atlanticului, a spus directorul FMI, adaugand ca sistemul valutar mondial este "per ansamblu foarte dezechilibrat" si ca este nevoie de consultatii internationale pentru a fi corectat.

"Unele monede sunt in mod clar subevaluate, yenul si yuanul de exemplu, in timp ce altele sunt prea puternice, precum euro. Alte valute sunt la un nivel de echilibru, precum dolarul", a mai declarat Strauss-Kahn.

FMI va revizui in scadere previziunile pentru economia americana, care urmeaza sa fie publicate in zilele urmatoare.

"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu sunt foarte bune", a spus acesta.