Sistemul bancar din Romania a fost incadrat in categoria de risc mare in raportul agentiei de rating Fitch referitor riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, "Bank Systemic Risc Report". Sistemul bancar romanesc a fost, astfel, retrogradat de la categoria risc moderat la cea de risc mare din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb.

"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limita de viteza, si retrogradarea in a treia categorie de risc macroprudential (MPI) a fost grabita de aprecierea monedei nationale in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", au aratat analistii Fitch.

Romania a fost inclusa in clasa de risc 3 in functie de indicatorul macroecomic care evalueaza potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din trei cauze: cresterea rapida a creditarii bancare, cresterea artificiale a valorii activelor si/sau volatilitatea cursului de schimb. Indicatorul Fitch MPI (MacroPrudential Indicator) evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru un nivel mare de risc.

"Volatilitatea cursului de schimb este un risc pentru stabilitatea economiei si a sistemului financiar din Romania, mai ales avand in vedere ca 55% din imprumuturi sunt in moneda straina", a precizat raportul Fitch.

Totodata, Romania este incadrata in categoria D (slab) din punctul de vedere al stabilitatii sistemului bancar, in conditiile in care indicatorul privind stabilitatea BSI (Bank Systemic Indicator) include cinci categorii, de la A la E. Calificativul D este "tipic pentru tarile emergente cu sisteme bancare relativ mici si nedezvoltate, cu risc mare". Rata de crestere a creditului se stabilizeaza in Romania, mai noteaza acelasi raport.

Raportul Fitch a plasat in aceeasi categorie de risc cu Romania alte trei tari cu economii emergente: Kazahstan, Slovacia si Turcia. "Cresterea reala a creditului la nivel global s-a accelerat pana la nivelul record de 14%in 2007 si a inceput deja sa se diminueze in tarile dezvoltate, urmand sa scada abrupt pana la 9%. Cresterea a ramas in medie de aproximativ 30% in tarile emergente si astfel se explica retrogradarea a patru tari in categoria de risc mare".

"Optimismul excesiv si concurenta acerba dintre banci pentru cota de piata, pe fondul unor dobanzi scazute si al unui curs de schimb fluctuant, pot duce la acordarea unor imprumuturi de calitate slaba cu efecte pe masura penstru sistemul bancar, mai ales in cazul unor socuri negative", se mai spune in acelasi raport.