Fondul Monetar International a avertizat ca pierderile la nivel mondial datorate crizei creditelor vor ajunge la 945 miliarde de dolari si ca ar putea fi chiar mai mari, transmite BBC.

FMI afirma ca pierderile s-au extins si la alte sectoare, printre care proprietatea comerciala, creditul de consum si datoriile companiilor. Institutia financiara mondiala sustine ca sunt necesare atat masuri dure cat si interventia guvernelor.

Raportul global al stabilitatii, publicat de FMI sustine ca "in ciuda interventiei fara precedent a marilor banci centrale, pietele financiare raman sub o tensiune considerabila, alcatuita acuma din un mediu macroeconomic si mai ingrijorator precum si institutii de capital slabite".

FMI afirma ca efectle crizei creditelor vor fi mai mari si mai extinse decat in prognozele anterioare, din cauza "gradului de securizare si a parghiilor existente in sistemul financiar".

Raportul publicat de institutia financiara avertizeaza ca guvernele nationale trebuie sa pregateasca planuri de avarie si le-a criticat pentru ca au permis ajungerea la aceasta situatie.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut recent interventia guvernelor pentru a iesi din criza. Nevoia de interventie publica a "devenit si mai evidenta", a spus Strauss-Kahn, adaugand ca, impreuna cu o mai mare implicare a sectorului bancar, aceasta va oferi "a treia linie de aparare".

Raportul a fost publicat cu doar cateva zile inainte de intalnirea de primavara a liderilor financiari, ce se va desfasura la Washington.