Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Executia bugetului consolidat indica excedent de 0,21% din PIB, dupa primele doua luni din 2008

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2008, 15:25 Economie | Finanţe & Bănci

Bugetul general consolidat a inregistrat un usor excedent de 910 milioane lei, insemnand 0,21% din Produsul Intern Brut, dupa primele doua luni din 2008, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor. Veniturile bugetului consolidat au fost in suma de 27,39 miliarde lei, iar cheltuielile de 26,48 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat au insumat 10,88 miliarde lei, in timp ce bugetele locale au cumulat 7,28 miliarde lei. Bugetul de pensii a colectat 5,61 miliarde lei, cel de somaj 409 milioane lei si cel de sanatate 2,42 miliarde lei.

Principalele bugete care alcatuiesc bugetul consolidat au inregistrat solduri pozitive, la sfarsitul primelor doua luni ale anului, cu exceptia bugetului de stat care a avut un deficit de 2,23 miliarde lei. Bugetul de pensii a obtinut excedent de 333 milioane lei, bugetele locale un surplus de 1,51 miliarde lei, sanatatea un miliard de lei, iar somajul 189,9 milioane lei.

Principalele venituri colectate la bugetul consolidat au fost taxa pe valoarea adaugata (7,21 miliarde lei), impozitele pe profit, venit si castiguri de capital (5,38 miliarde lei) si contributii si asigurari (7,7 miliarde lei).

Cheltuielile bugetului consolidat au totalizat 26,48 miliarde lei. Cheltuielile de personal au reprezentat 5,92 miliarde lei, cele pentru bunuri si servicii 3,53 miliarde lei. Cheltuielile de capital au fost de 2,4 miliarde lei. Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut a fost in jur de 6,2%, iar cea a cheltuielilor de 6,02%. PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost in suma de 440 miliarde lei.

In 2007, deficitul bugetului general consolidat a fost de 9,44 miliarde lei, reprezentand 2,42% din PIB. Prin legea bugetului, guvernul a programat un deficit general consolidat de 2,73% din PIB.

Bugetul general consolidat cuprinde pe langa cele cinci bugete principale (bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, fondul unic de sanatate, bugetele locale) si bugetul AVAS, bugetul activitatilor din privatizare, bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, fondurile externe nerambursabile, creditele institutiilor publice, bugetul Companii de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

765 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version