Fondul Monetar International anticipeaza ca inflatia medie in Romania se va accentua in acest an pana la de 7%, ritmul de crestere a Produsului Intern Brut se va inceti pana la 5,4%, iar deficitul de cont curent va fi de 14,5%. Estimatile institutiei financiare sunt mai pesimiste decat cele mai recente proiectii ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cresterea economica va fi de 5,4% in 2008 si va incetini si mai mult anul viitor la 4,7%, arata estimarile publicate miercuri de FMI in raportul "World Economic Outlook". Cele mai recente prognoze ale CNP indicau cresteri ale PIB mai optimiste: de 6,5% in 2008 si de 6,1% in 2009.

De altfel, FMI se asteapta la o temperare severa a cresterii economice in Europa Centrala si de Est, pana la 4,4% in 2008. "Perspectiva pentru 2008 indica o continuare a incetinirii cresterii PIB in regiune la 4,4%. Cresterea multor economii se va tempera pana in apropierea potentialului lor, reflectand atat incetinirea cererii interne, cat si a avansului exporturilor ca urmare a cererii mai slabe din vestul Europei", se apreciaza in raport. FMI explica incetinirea cresterii economice in regiune prin reducerea fluxurilor de capital dinspre bancile straine.

"O chestiune cruciala pentru perspectiva regiunii este gradul in care fluxurile de capital din strinatate ar putea fi intrerupte de turbulentele financiare de pe pietele mature, in special de pierderile suferite de bancile din vestul Europei. O inversare a fluxurilor de capital ar putea aduce o prabusire a pietei creditului, dar si o deflatie a preturilor activelor. Cea mai probabila consecinta va fi o temperare brusca si de nedorit a capacitatii interne de absorbtie combinata cu o reducere severa a surselor de finantare pentru companii si populatie", noteaza raportul.

Inflatia medie in Romania va atinge 7% in acest an, dar va cobora la 5,1% in 2009, mai arata raportul FMI. CNP se asteapta la o inflatie de 5,4% in 2008, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat miercuri ca inflatia anuala se va situa, la sfarsitul lui 2008, intre 5% si 6%. In cel mai recent raport asupra inflatiei, datand din februarie 2008, BNR a revizuit in crestere prognoza privind inflatia anuala in 2008 cu 1,6%, de la 4,3% la 5,9%. Tinta de inflatie a Bancii Centrale pentru 2008 a fost mentinuta la 3,8%, plus minus un punct procentual.

Deficitul de cont curent se va accentua in 2008 la 14,5%, potrivit evaluarii FMI, si va incetini la 13% anul viitor. Estimarile CNP in privinta acestui indicator sunt mai optimiste, aratand ca deficitul de cont curent va fi 13,6% in 2008 si 12,5% in 2009.