Ministerul Finantelor va inventaria taxele fiscale si parafiscale, iar pana la sfarsitul lunii mai acestea vor fi incluse intr-un Registru Fiscal care va fi publicat pe site-ul institutiei, a declarat joi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Registrul Fiscal va insemna o republicare a intregului sistem de taxe din Romania, va cuprinde atit taxele si impozitele din Codul Fiscal, cit si taxele percepute de autoritati autonome, cum ar fi BNR sau Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, asociatiile profesionale (Baroul sau Camera Expertilor Contabili) si agentii guvernamentale.

"Scopul acestei republicari este ca orice cetatan sau investitor sa cunoasca peisajul fiscal si sa poata preveni abuzul fiscal", a mai spus Vosganian.

"Abuzul fiscal apare atunci cand veniturile proprii ale unei institutii, respectiv incasarile din aceste taxe, depasesc capitalizarea de piata a domeniului pe care activeaza", a precizat ministrul.

In urma cu o luna, Vosganian spunea ca Finantele au identificat 385 de taxe parafiscale si au redus deja numarul acestora la 278. Finantele au cerut tuturor autoritatilor care pot impune taxe sa le transmita o evidenta a acestora. Numarul exact al taxelor parafiscale nu este cunoscut, iar notiunea de parafiscalitate nu are o definitie unitara.

Minsiterul urmeaza sa negocieze cu aceste autoritati reduceri, comasari si anulari ale unor taxe. Comisia de evaluare a parafiscalitatii a fost infiintata, in octombrie 2007, dupa ce sindicatele si patronatele au reclamat ca numarul acestora nu este cunoscut si impovareaza mediul de afaceri.