Ministerul Economiei si Finantelor va realiza impreuna cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national, a afirmat joi ministrul Varujan Vosganian, fara a preciza cand va deveni functional acest sistem.

Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania a anuntat, la randul sau, tot joi, ca a inceput demersurile pentru crearea unei baze de date cu tranzactiile imobiliare impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si Uniunea Notarilor. In ultimele zile, atat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cat si oficialii Consiliului Concurentei si-au aratat preocuparea fata de piata imobiliara.

"Vom face o oglinda a tranzactiilor imobiliare, incat orice posibilitate de evaziune fiscala sa fie eliminata", a spus Vosganian. Baza de date va fi realizata de catre Agentia de Administrare Fiscala in colaborare cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru. Potrivit unor declaratii ale presedintelui ANAF, Daniel Chitoiu, demersurile pentru realizarea bazei de date au fost facute si urmeaza ca ANAF sa incheie protocoale cu aceste institutii pentru furnizarea de informatii asupra tranzactiilor imobiliare. Sistemul va fi folosit ca sursa de selectie pentru controalele fiscale.

Interes pentru transparenta pietei imobiliare a aratat joi si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) care a anuntat, printr-un comunicat, ca se afla in discutii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Uniunea Notarilor Publici din Romania pentru realizarea unei baze de date cu tranzactiile imobiliare incheiate pe piata.

"In estimarea valorii unei proprietati imobiliare, Standardele Internationale de Evaluare, adoptate si in Romania de catre ANEVAR, indica metoda comparatiilor de piata ca fiind cea mai potrivita pentru o piata activa, cu tranzactii numeroase, cum este cea romaneasca. O baza de date nu numai ca ar inlesni activitatea evaluatorilor imobiliari, dar ar contribui la acuratetea estimarilor din rapoartele lor de evaluare si ar servi ca o baza de referinta pentru toti utilizatorii interesati de stadiul si evolutia pietei imobiliare", informeaza comunicatul.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca va avea discutii cu Uniunea Notarilor pentru a face o evaluare a pietei imobiliare. Reprezentantii UNPR si-au aratat disponibilitatea de a se intalni cu guvernatorul BNR pentru a prezenta date cu privire la numarul si valoarea tranzactiilor imobiliare, la valoarea expertizelor imobiliare care privesc terenuri si case.

Ulterior acestor declaratii, Consiliul Concurentei a anuntat, printr-un comunicat, ca va analiza structura si mecanismele pietei imobiliare pentru a constata eventuale prevederi anticoncurentiale. "Conform estimarilor, bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene. In plus, cea mai importanta tranzactie financiara pe care un consumator obisnuit o va efectua in decursul vietii sale o reprezinta vanzarea/cumpararea unei locuinte", se arata in comunicatul Consiliului.