Wachovia Corp, a patra mare banca din Statele Unite, a inregistrat pierderi de 350 de milioane de dolari in primul trimestru, adica o pierdere de 20 de centi pe actiune, ca urmare a problemelor de pe piata creditarii, potrivit Reuters. Dupa anuntarea rezultatelor, banca a comunicat ca va reduce dividendele si isi va majora capitalul social cu sapte miliarde de dolari.

De asemenea, banca a mai fost afectata de preluarea in 2006 a companiei de credite ipotecare cu dobanda variabila Golden West Financial, pentru 24,2 miliarde de dolari.

In primul trimestru al anului trecut, Wachovia Corp a inregistrat un profit de 2,3 miliarde de dolari.

Excluzand elementele exceptionale, banca a inregistrat pierderi de 270 de milioane de dolari. Veniturile au scazut cu 5%, pana la 7,9 miliarde de dolari, in vreme ce estimarile analistilor se situau la nivelul de 8,37 miliarde de dolari.

Ken Thompson, directorul general al Wachovia Corp, a declarat ca "inrautatirea conditiilor pe piata imobiliara si schimbarea fara precedent a comportamentului consumatorilor, a obligat banca sa mareasca rezervele. Adoptam masuri prudente si adecvate in contextul acestei perioade dificile pentru a readuce banca pe un trend mai profitabil".

De asemenea, institutia a anuntat ca vrea sa reduca numarul locurilor de munca de la divizia de investitii cu 12%, in trimestrul al doilea.

Analistii se asteptau ca institutia sa consemneze un rezultat pozitiv de 48 de centi pe actiune.

In cursul tranzactiilor de dinaintea deschiderii oficiale a bursei, actiunile Wachovia Corp s-au depreciat cu 12% , de la 27,81 dolari la 24,48 dolari.