La jumatatea lui Decembrie 2007, scriam ca inflatia va ajunge la 9-10% in 2008:

Inflatia pe 2008 va fi de 9-10%, in ciuda eforturilor BNR. Cateva elemente ma fac sa cred ca inflatia va fi mai mare decat in 2007: in primul rand evolutia salariilor pe 2005 - 2007, in al doilea rand evolutia internationala preturilor la alimente si petrol, in al treilea rand un leu mai putin valoros decat in 2007, in al patrulea rand inflatia in crestere la sfarsitul lui 2007 si, nu in ultimul rand, anul electoral.

Iata ca ultimele date referitoare la inflatie arata ca procentul de 9-10% pare a fi realist.

In aceste conditii, sunt de acord ca dobanda de referinta a BNR va trebui sa creasca, insa nu trebuie sa fie doar BNR-ul responsabil cu mentinerea inflatiei in frau.

Cred ca semnele de responsabilitate guvernamentala nu sunt suficiente. Inflatia este dusmanul numarul unu al economiei la ora actuala. Reducerea deficitului bugetar trebuie sa fie mult mai pronuntata, guvernul ar trebui sa incerce echilibrarea cheltuilelilor cu veniturile. Acesta trebuie sa fie obiectivul imediat al guvernului.

Reducerea deficitului bugetar trebuie sa se faca in acelasi timp cu reformarea pietei muncii, lucru care ar reduce procentul de crestere al salariilor, cu deschiderea mai larga a pietei muncii catre forta de munca din strainatate (de ex. din Republica Moldova) precum si cu cursuri de pregatire / reconversie profesionala (de ex. a celor ocupati in agricultura sau a celor care prefera sa stea in greva decat sa-si schimbe locul de munca, asa cum s-a intamplat la Dacia sau la Sidex). Astfel de masuri se pot lua imediat de catre un guvern eficient.

Lipsa de flexibilitate a pietei muncii - aratam intr-un articol precedent - inseamna reducerea libertatii economice si, deci, pe termen lung, la reducerea competitivitatii economiei.

Faptul ca invatamantul a avut multi ani doar 3-4% din PIB a dus la lipsa unei forte de munca, in special al tinerilor, nepregatita. Cei 6% alocati invatamantului pentru 2008 reprezinta un plus, insa rezultatele - si numai daca banii vor fi cheltuiti in mod corect - se vor lasa aspteptate cativa ani.

De asemenea, inflatia este data si de utlizarea capacitatii economiei la 100%; acest lucru ar trebui sa-i indice guvernului ca infrastructura are nevoie urgenta de investitii masive. De fapt, arata incompetenta actualului guvern precum si a celor precedente de a utiliza banul public in proiecte de investitii.

Datele pe inflatie sunt insa explicate si de factori externi economiei Romaniei, asa cum sunt pretul la petrol si pretul produselor agricole. Insa aceste probleme pot fi transformate in avantaje:

- Pretul la petrol ridicat inseamna ca eforturile de foraj ale firmelor precum Petrom vor face ca productia interna de petrol sa scada mai putin decat ne-am astepta.

- De asemenea, sectorul agricol va avea de beneficiat de pe urma preturilor ridicate al produselor agricole, iar Romania se va putea transorma dintr-un importator net intr-un exportator net de produse agricole.

Comenteaza pe Jeopardy.