Cazierele fiscale vor putea fi obtinute, din 2009, de la administratiile financiare ale tuturor municipiilor

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Marţi, 15 aprilie 2008, 15:09 Economie | Finanţe & Bănci

Cazierele fiscale vor putea fi obtinute, de anul viitor, de la administratiile financiare ale tuturor municipiilor. In prezent, cazierele fiscale sunt eliberate de administratiile financiare ale municipiilor resedinta de judet si ale sectoarelor Capitalei, de directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti si de Directia generala de administrare a marilor contribuabili. Cazierul fiscal eliberat de Fisc este necesar la inscrierea asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor si la autorizarea unei activitati independente.

Reglementarea este prevazuta in Legea numarul 72 din 2008 care modifica Ordonanta numarul 75 din 2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal.

Certificatul de cazier fiscal este obligatoriu la: infiintarea societatilor comerciale, a societatilor cooperative si a cooperativelor agricole; inscrierea asociatiilor si fundatiilor; autorizarea unei activitati independente; cesiunea partilor sociale sau a actiunilor; numirea de noi reprezentanti legali; cooptarea de noi asociati sau actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social.

Administratiile financiare si directiile de finante elibereaza cazierul fiscal la inscrierea asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor si la autorizarea exercitarii unei activitati independente.

In celelalte cazuri - infiintarea societatilor comerciale; cesiunea partilor sociale sau a actiunilor; numirea de noi reprezentanti legali si cooptarea de noi asociati sau actionari cu prilejul majorarii de capital social -, cazierul fiscal poate fi obtinut direct de la oficiile Registrului Comertului. De la 1 octombrie 2007, Ministerul Economiei si Finantelor transmite electronic  Registrului Comertului informatiile din cazierul fiscal.

Cazierul fiscal tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice care au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si de cele referitoare la disciplina financiara. Informatiile privind aceste fapte sunt pastrate in cazierul fiscal timp de cinci ani. Taxa de eliberare a certificatului de cazier fiscal este de 20 lei pentru fiecare persoana, iar valabilitatea acestuia este de 30 de zile de la emitere.  

Ministerul Economiei si Finantelor organizeaza cazierul fiscal atat la nivel central, cat si la nivel local. La nivel central se tine evidenta contribuabililor din toata tara, iar la nivel local cea a contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza unitatilor teritoriale.













Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

487 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri