Banca Nationala a Romaniei le-a solicitat notarilor date statistice privind preturile reale ale tranzactiilor imobiliare pentru ca preturile de oferta care se "vantura" au darul de a speria si creeaza o fantasma despre piata imobiliara, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Preturile care se vantura sunt de oferta si trebuie sa vedem daca sunt adevarate pentru ca se mediatizeaza si au darul de a speria. Pe aceste informatii se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara. Notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sa avem o analiza pe baza de realitate", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca, pe baza acestor date, se va putea constata daca opiniile potrivit carora piata imobiliara este in pericolul de a se prabusi sunt corecte. Acesta a aratat ca nu se poate vorbi de o prabusire daca tranzactiile se vor incheia in viitor la 1.000 euro, in conditiile in care preturile afisate de 2.000 euro sunt fictive. "Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde de unde, de la pretul real sau de la cel afisat fictiv", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul a admis ca temerile sunt justificate in cazul in care preturile afisate ar fi cele reale.

Reprezentantii BNR si cei ai Uniunii Notarilor Publici din Romania au discutat in aceasta saptamana un cadru de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare. Potrivit unui comunicat al BNR, datele vor fi utilizate de BNR in cadrul analizelor care stau la baza evaluarilor privind stabilitatea financiara.