Romania ar putea devansa Italia din punct de vedere economic, in 2020, daca actualele tendinte ale economiei italiene vor ramane neschimbate, relateaza The Economist in editia electronica. Aprecierea apare intr-o analiza privind evolutia Italiei dupa alegerile legislative castigate de Silvio Berlusconi. In 2006, Italia a fost depasita de Spania, iar anul viitor ar putea fi devansata de Grecia. Francesco Grillo, doctor in economie al London School of Economics, sugereaza ca, daca tendintele actuale raman neschimbate, Romania va depasi Italia in 2020.

"Aprecierea ar putea fi fantezista, dar confirma ca ritmul lent de crestere economica este punctul cel mai slab al Italiei. Acesta a persistat atat sub guvernele de stanga, cat si sub cele de dreapta", scrie the Economist.

Viitorul Italiei depinde mult de directia economica pe care o va alege Berlusconi, potrivit The economist, mai ales dupa ce previziunile publicate de Fondul Monetar International cu doar o saptamana inaintea scrutinului electoral au revizuit in scadere cresterea economica a Italiei, la 0,3% din Produsul Intern Brut atat pentru acest an, cat si pentru 2009. Conform acestor estimari, Italia va deveni statul cu cel mai scazut ritm de crestere economica din grupul G8 al tarilor bogate.

In zona euro, Italia este tara cu cea mai mare probabilitate de a intra in recesiune in urmatoarele 12 luni. La mijlocul anilor 90, PIB-ul pe cap de locuitor in Italia, potrivit paritatii puterii de cumparare, era cu 20% peste media tarilor din Uniunea Europeana. Dupa doisprezece ani, Italia a ajuns pentru prima data sub media celor 27 de state membre, noteaza The Economist.

Publicatia pune sub semnul angajamentul lui Berlusconi pentru reformele liberale si, chiar, faptul ca acesta intelege ca sunt incompatibile cu nationalismul economic, considerand ca prestaţia sa în mandatele trecute nu este încurajatoare.

Articolul complet il puteti citi in The Economist.