Profitul net al Bank of America, a doua mare banca din Statele Unite, a scazut in primul trimestru al acestui an pana la 1,21 miliarde de dolari, fata de 5,26 miliarde de dolari in aceeasi perioada de anul trecut, ca urmare a turbulentelor de pe pietele de capital si a incetinirii cresterii economice, arata un raport al bancii citat de NewsIn. "In pofida cresterii veniturilor din majoritatea afacerilor noastre, aceste rezultate nu au fost pe masura asteptarilor noastre", a spus Kenneth Lewis, directorul general al Bank of America.

"Incetinirea cresterii economice si turbulentele prelungite de pe pietele de capital si-au spus cuvantul asupra rezultatelor noastre", a explicat Lewis si a adaugat ca institutia pe care o conduce face in continuare investitii in crestere, fiind destul de solida, ca sa reziste la socurile sistemului.

Cheltuielile pentru provizioane ale institutiei au crescut cu 4,78 miliarde de dolari in primul trimestru din 2008, pana la 6,01 miliarde de dolari, ca urmare a scumpirii creditarii, mai ales in ceea ce priveste portofoliile de credite pentru populatie, pentru intreprinderile mici si de credite pentru constructia de locuinte, mai arata raportul financiar al bancii.

Pierderile legate de tranzactionare au fost de 1,31 miliarde de dolari in perioada mentionata, comparativ cu intervalul similar din 2007, cand Bank of America a avut castiguri de 1,66 miliarde de dolari pe acest segment de activitate. Pierderile referitoare la tranzactionare au fost determinate mai ales de deprecierile de active de 1,47 miliarde de dolari din obligatii garantate cu credite si a deprecierilor de active de 439 milioane dolari ca urmare a creditelor structurate.

Media depozitelor Bank of America de pe segmentul de retail a crescut cu 11%, pana la 51 miliarde de dolari, ca urmare a cresterii certificatelor de depozite, a conturilor de client si a afacerilor US Trust si LaSalle. Volumul de cumparare al cardurilor de debit a crescut cu 15%.

Activele totale aflate in administrarea institutiei bancare au crescut pana la 607 miliarde de dolari, si ca urmare a achizitiei U.S. Trust si a bancii LaSalle.

In ceea ce priveste venitul net al bancii, acesta a scazut cu 6% in primul trimestru, la 17,3 miliarde de dolari, comparativ cu 18,48 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Venitul net din dobanzi a crescut cu 20% pana la 10,29 miliarde dolari in primul trimestru din 2008, ca urmare a extinderii creditarii, iar venitul net de pe alte segmente a scazut cu 29%, pana la 7,01 miliarde de dolari.

Bank of America a platit un dividend in numerar de 0,64 dolari pe actiune in primul trimestru, se mai arata in raportul financiar al bancii.