Cresterea economica va incetini in 2008 la 5,4%, fata de 6% anul trecut, inflatia se va accentua la 7%, deficitul de cont curent va ramane la un nivel inalt de 14%, iar turbulentele financiare internationale vor afecta Romania din cauza scumpirii imprumuturilor, se arata in raportul "Perspective economice regionale" al Fondului Monetar International (FMI). In aceste conditii, FMI a recomandat BNR sa continue consolidarea politicii monetare, iar guvernului sa intareasca politica fiscala, printr-o diminuare a deficitului bugetar sub 2% din PIB.

Raportul FMI estimeaza ca turbulentele financiare internationale vor avea efecte asupra statelor europene emergente, concretizate printr-o diminuare a PIB-ului de 0,8% in 2008 si 0,5% anul viitor. "Avand in vedere cresterea economica puternica din tarile mentionate, in ultimii ani, estimarile indicate pentru incetinirea avansului sunt limitate. Totusi, majorarea costurilor imprumuturilor interne si externe ar putea impune dificultati suplimentare statelor europene emergente", se arata in raport.

In acelasi raport, FMI arata ca reducerea temporara a creditarii cu 10% in Romania ar avea un impact negativ asupra cresterii economice de 1,5% in primul an, urmand ca in anul urmator sa-si reia tendinta ascendenta. "In cazul in care cresterea creditarii s-ar diminua, temporar, cu 10 puncte procentuale, PIB real ar scadea semnificativ in primul an in Romania si Estonia, doua tari in care avansul imprumuturilor a fost printre cele mai accelerate din statele emergente, pentru ca in al doilea an economiile sa revina pe crestere", se precizeaza in raportul FMI. In Romania, Serbia, Ucraina si statele baltice, peste 25% din creditele acordate intern provin din imprumuturi contractate de la institutiile financiare din strainatate.

Seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa consolideze in continuare politica monetara, precizand ca FMI preconizeaza ca inflatia se va incadra in 2009 in intervalul tintit. "Credem ca exista sanse ca inflatia sa intre in intervalul tintit de BNR, daca vor fi luate masuri monetare si fiscale adecvate. Credem ca inflatia va reveni in interval in 2009", a afirmat Jaeger.

Pentru sfarsitul acestui an, FMI estimeaza o inflatie de 6,5%, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul prognozat in urma cu cateva saptamani. Reprezentantul FMI a apreciat ca BNR a raspuns la cresterea inflatiei prin majorarile succesive de dobanda in ultimele luni. Institutia financiara anticipeaza o inflatie medie de 7% in acest an si de 5,1% in 2009.

Astfel, principalele ingrijorari ale FMI in ceea ce priveste Romania sunt deficitul de cont curent, inflatia si turbulentele financiare internationale. "Credem ca turbulentele internationale ar putea afecta Romania prin canalul financiar si prin cel comercial. FMI prognozeaza incetinirea cresterii economice mondiale, ceea ce va afecta statele emergente si, implicit, Romania", a afirmat Jaeger. Cresterea economica se va situa la 5,4%, in 2008, potrivit FMI, si la 4,7% in 2009.

Deficitul de cont curent va ramane la un nivel inalt si in acest an. "Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% si consideram cresterea ca fiind nesustenabila si ca trebuie redusa pe termen mediu", a spus Jaeger.

FMI a recomandat guvernului sa reduca deficitul bugetar, programat la 2,4% din PIB, sub 2% pentru a sustine politica monetara de tintire a inflatiei. "Politica fiscala aferenta anului trecut a fost expansionista. Recomandam o tintire a deficitului de sub 2%. Autoritatile au luat deja masuri pentru reducerea deficitului prin rectificarile efectuate, dar mai este loc de scadere", a spus Jaeger.