Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Creditele acordate populatiei si firmelor au urcat in martie la 164,6 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 23 aprilie 2008, 14:52 Economie | Finanţe & Bănci

Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut in luna martie cu 66,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior, pana la nivelul de 164,6 miliarde de lei, pe fondul avansului creditului in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Creditul in lei s-a majorat cu 45,2%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a avansat cu 88,8%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 69,9%.

Fata de luna anterioara, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere 4%, pe seama majorarii cu 3,7% a componentei in lei si cu 4,1% a componentei in valuta exprimata in lei.

Creditele in valuta acordate populatiei s-au majorat in luna martie cu 4,9%, in timp ce finantarile in lei au crescut cu 2,7%. Comparativ cu luna martie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 140,3%, pana la echivalentul a 43,93 miliarde de lei, iar imprumuturile in valuta au avansat cu 43%, la 35,71 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in martie creditele in lei au crescut cu 4,8% fata de luna anterioara si cu 47,4% comparativ cu luna martie 2007 pana la 38,39 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 3,4% comparativ cu luna februarie si cu 57% fata de finele lunii martie 2007, la 46,57 miliarde de lei.

Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a scazut in luna martie cu 1,3%, pana la 10,12 miliarde de lei. La finele lunii martie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 53,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Economiile romanilor au crescut usor in martie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au urcat in martie cu 2% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 133,54 miliarde de lei. Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,6%, pana la 45,84 miliarde de lei. La finele lunii martie, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 38,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Depozitele in lei ale firmelor au crescut cu 3,3%, pana la 43,25 miliarde de  lei. Fata de perioada similara a anului trecut, la data de 31 martie, depozitele in lei ale persoanelor juridice au urcat cu 26,4%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 0,05%, pana la nivelul de 44,44 miliarde de lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,03%, pana la 11,92 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o crestere de 27,9%, iar depozitele in valuta ale populatiei s-au majorat cu 41,2%. Depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au urcat cu 11,1%.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

196 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version