Taxa pe valoarea adaugata se ramburseaza in termenul legal de 45 de zile in cazul firmelor care se incadreaza in analiza de risc si nu necesita controale, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Acesta a respins acuzatiile potrivit carora exista mari intarzieri in returnarea taxei si a admis ca astfel de situatii au avut loc in trecut, dar nu se repeta in 2008. Termenul a fost depasit cu sase pana la opt luni, mai ales in primul trimestru din 2007, intre timp procedura a fost accelerata, iar intarzieri mai sunt doar pentru firmele supuse controalelor.

Informatia pe scurt

  • Presedintele Fiscului sustine ca blocajele financiare generate de intarzierile in rambursarea TVA au fost eliminate
  • Anul trecut, termenul de rambursare de 45 de zile era depasit cu sase pana la opt luni
  • Intarzierile s-au produs mai ales in Capitala si in marile judete din cauza numarului si al volumului mare de tranzactii
  • ANAF a suplimentat numarul inspectorilor fiscali pentru a grabi returnarea taxei

Agentia de Administrare Fiscala a luat masuri pentru a evita intarzierile in rambursarea taxei pe valoarea adaugata, a sustinut Daniel Chitoiu, intr-un interviu pentru Hotnews.ro. Acesta a argumentat ca depasirile de termen aveau loc mai ales din cauza numarului redus de personal, problema care a fost rezolvata in 2007. Numarul inspectorilor fiscali a fost suplimentat anul trecut, iar in prezent procedurile de verificare si rambursare se deruleaza mai repede. Chitoiu a spus ca mai exista intarzieri peste termenul de 45 de zile in cazurile in care sunt necesare controale.

"In 2007, pana in primul trimestru, la nivelul Bucurestiului, Timisului si al Constantei existau cazuri cand termenul de 45 de zile se depasea. Incepand de anul trecut, am suplimentat posturile de inspectori fiscali arondate cu prioritate in judetele in care era deficit de personal, inclusiv la Garda Financiara, si am ajuns astfel ca la sfarsitului anului 2007, in Capitala sa avem o luna intarziere in rambursarea TVA fata de sase pana la opt luni in primul trimestru din 2007", a explicat Chitoiu.

"Pana la 31 martie 2008, agentilor economici care erau in regula si se incadrau pe analiza de risc li s-a restituit in termen taxa pe valoarea adaugata. Cei care se afla in derularea controalelor incrucisate au termenul depasit. In acest an, cred ca problema s-a rezolvat si agentii economici care se incadreaza pe analiza de risc primesc taxa in termen", a precizat presedintele ANAF sustinand ca blocajele au fost eliminate, iar acuzatiile unor agenti economici sunt neintemeiate. In sprijinul afirmatiilor sale, Chitoiu a spus ca volumul sumelor rambursate in primul trimestru a fost cu 25% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, respectiv 2,54 miliarde lei fata de doua miliarde lei.

Pe de alta parte, presedintele Fiscului a aratat ca exista diferente semnificative intre Capitala, judetele mari si restul tarii. Potrivit acestuia, blocajele pot aparea mai ales in Bucuresti sau in marile orase pentru ca volumul tranzactiilor si numarului acestora sunt mult mai mari decat in alte zone. "Jumatate sau chiar doua treimi din cazurile de rambursare se rezolva in 15-20 de zile de la depunerea cererii. O cauza a intarzierilor este si numarul mare de agenti economici, mai ales in Bucuresti unde se afla 45% dintre acestia atat ca numar, cat si ca volum al incasarilor bugetare. In tara, exista judete care in zece zile termina rambursarile. Este vorba de judetele mici: Calarasi, Giurgiu", a mentionat Chitoiu.

Potrivit procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, ANAF este obligata sa returneze sumele in cel mult 45 de zile de la solicitare. In practica, firmele sunt nevoite sa astepte luni de zile ca sa isi recupereze banii. Desi Codul de procedura fiscala prevede ca in cazul expirarii termenului de rambursare, contribuabilii au dreptul sa primeasca o dobinda echivalenta cu 0,1% din suma pe zi, companiile considera ca aceasta masura nu poate compensa blocajul financiar pe care il genereaza intarzierile.

Regimul de rambursare a taxei pe valoarea adaugata se bazeaza pe incadrarea firmelor intr-o clasa de risc fiscal: mic, mediu si mare. Pentru a decide in ce categorie se inscrie o firma, Fiscul face o analiza de risc care are in vedere, in principal, istoricul financiar al acesteia. In urma analizei, dispune controale inainte de a aproba returnarea taxei. Companiile care intrunesc conditiile unui risc mic primesc o decizie de rambursare fara control.

Termenele prevazute pentru cererile de rambursare favorizeaza agentii economici care o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro. Acestia depun solicitarile lunar, in timp ce restul firmelor le depun trimestrial. Legea mai stabileste ca cererile care nu sunt conforme termenului nu sunt luate in considerare. De asemenea, Codul de procedura fiscala prevede ca, in situatia in care sunt necesare informatii suplimentare, relevante pentru luarea deciziei de rambursare, termenul de 45 de zile se suspenda pana la primirea informatiilor.

Potrivit datelor ANAF, in 2007, au fost rezolvate favorabil 56.288 de cereri de rambursare care au insumat 9.349.203.192 lei.