Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a publicat joi, pe site-ul propriu, proiectul Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale in perioada 2008-2010. Unul dintre principalele obiective ale strategiei este cresterea controlata a datoriei publice guvernamentale, astfel incat nivelul acesteia sa se mentina in limita prevazuta prin Tratatul de la Maastricht (maxim 60% din PIB). Instrumentele de datorie publica guvernamentala ce se vor utiliza preponderent in perioada 2008-2010 vor fi titlurile de stat emise pe piata interna, dar si pe pietele internationale de capital.

De asemenea, MEF are ca obiective "dezvoltarea pietei titlurilor de stat si reducerea costurilor cu datoria publica guvernamentala, in conditiile limitarii riscurilor de piata aferente portofoliului de datorie guvernamentala, dar si a riscului bugetar, cauzat de acordarea de garantii de stat si subimprumuturi”, sustine intr-un comunicat de presa secretarul de stat Eugen Teodorovici.

Totodata, MEF are in vedere si cresterea ponderii datoriei guvernamentale denominate in lei in totalul datoriei guvernamentale, precum si majorarea ponderii datoriei in euro in totalul datoriei guvernamentale in valuta.

“Strategia vizeaza reducerea gradului de refinantare pentru datoria publica guvernamentala, dar si cresterea ponderii datoriei cu dobanda fixa in totalul datoriei publice guvernamentale”, a spus, la randul sau, directorul general al Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica, Stefan Nanu.

Strategia va fi transmisa spre consultare BNR, intrand totodata intr-un proces de consultare publica, iar ulterior va fi inaintata Guvernului sub forma de memorandum spre aprobare si Parlamentului spre informare.