Rezeva Federala (Fed) si alte doua autoritati de reglementare in domeniul bancar din SUA urmeaza sa dezvaluie, vineri, un set de propuneri menite sa reglementeze anumite practici excesive din industria cardurilor de credit. Potrivit acestor propuneri, vor fi interzise practici precum majorarea arbitrara a dobanzilor la soldurile datorate, relateaza The Washington Post, in editia on-line.

Reglementarile, care ar putea fi finalizate pana la incheierea acestui an, ar urma sa eticheteze ca fiind incorecte sau inselatoare acele practici de care clientii se plang de multa vreme. Propunerile vizeaza reglementari mai stricte in privinta comisioanelor de rambursare si a penalitatilor de intarziere atunci cand clientilor nu li s-a acordat ragaz suficient pentru a-si onora platile.

"Este o reglementare mai dura decat cele care s-au emis in trecut", a spus William Ruberry, purtator de cuvant al Biroului de Supraveghere Bancara, un sustinator al propunerilor Fed. In trecut, autoritatile au introdus reglementari prin care au obligat emitentii de carduri sa le prezinte mai clar clientilor termenii si conditiile, mai noteaza publicatia americana.

Actuala propunere ar urma sa transmita un mesaj mai puternic in favoarea clientilor, supraveghetorilor sistemului si oficialilor guvernamentali. De asemenea, ar arata ca Fed, care a fost criticata pentru reactia intarziata fata de criza creditelor ipotecare, nu este dispusa sa le permita emitentilor de carduri sa-si indatoreze clientii prin majorarea nejustificata a unor comisioane si dobanzi, comenteaza The Washington Post.

Reprezentantii industriei bancare au denuntat rapid aceste practici si au promis sa le combata. "Este o interventie foarte agresiva in piata care va conduce la majorarea preturilor si la diminuarea optiunilor de imprumut pentru clientii obisnuiti", a afirmat Ken Clayton, vicepresedintele Asociatiei Americane a Bancherilor. In schimb, legiuitorii si sustinatorii consumatorilor afirma ca propunerile nu sunt suficiente: "Asa cum nu ne-am asteptat ca autoritatile de reglementare sa gestioneze reforma creditelor ipotecare, nu ar trebui sa ne asteptam nici sa gestioneze problemele presante ale cardurilor de credit".