Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana au decis ca Slovacia sa se alature eurozone incepand cu 1 ianuarie 2009, transmite Novinite.com.

Astfel, Slovacia va deveni cel de-al 16-lea membru a zonei euro dupa ce Malta si Cipru au fost incluse in regiunea ce foloseste moneda europeana la 1 ianuarie 2008.

Slovenia a fost primul stat est-european care a aderat la zona euro la i ianuarie 2007.

Novinite precizeaza ca ministrii de finante din statele UE vor ratifica in iulie decizia de includere a Slovaciei la zona euro. CE a considerat ca Slovacia a indeplinit toate criteriile tratatului de la Maastricht pentru adoptarea euro. Inflatia sa este de 2.2%, cu mult sub pragul cerut de 3%.

Raportul CE a mai precizat ca Romania, Ungaria, Estonia, Letopnia, Lituania, Republica Cehia si Bulgaria nu vor fi pregatite sa se alature zonei euro inainte de 2010. In cazul Poloniei, Comisia Europeana considera ca Varsovia nu va indeplini criteriile de aderare inainte de 2012.

Potrivit documentului, statele est-europene se confrunta cu trei probleme principale: o inflatie mai mare decat cea solicitata, unele au un deficit bugetar important, in timp ce altele nu au aderat la mecanismul de schimb european ERM II.