Presedintele Germaniei Horst Koehler a criticat aspru bancile germane. Institutiile bancare s-ar fi transformat „intr-un monstru”, a spus presedintele german, intr-un interviu acordat revistei Stern. „Am fost aproape in pragul unui colaps al pietelor financiare mondiale”, a spus Koehler. „Acum, trebuie sa le fie clar responsabililor din bransa, ca pietele financiare mondiale s-au dezvoltat intr-un monstru, caruia trebuie sa i se puna haturi”, a mai adaugat el.

Koehler s-a referit la faptul ca bancherii au dezvoltat atatea derivate in domeniul investitiilor bancare, incat, la capat, nici ei insisi n-au mai inteles ce faceau. Presedintele Germaniei a criticat si salariile neobisnuit de ridicate ale managerilor din domeniul bancar si de investitii.

El a apreciat ca „mediul financiar s-a facut tare de rusine” si ca in continuare lipseste, din partea acestui mediu, o recunoastere clara si inteligibila a propriei vini in dezechilibrul de pe piata bancara, bursiera si de capital.

Presedintele Koehler a fost director al Fondului Monetar International si presedinte al Societatii Caselor de Economii si Consemnatiuni Germane. Prin prisma experientei sale in domeniul financiar, el recomanda investirea Fondului Monetar International cu sarcini de monitorizare a pietei de investitii si capital.

„E nevoie de mai multa transparenta si de o institutie globala, care sa vegheze la stabilitatea sistemului financiar international", a declarat Koehler pentru Stern.

Expertul in operatiuni de bursa Wolfgang Gerke, intr-un interviu acordat revistei Spiegel, spune ca afirmatiile presedintelui Germaniei, referitoare la criza de pe piata de credite, „sunt populiste“ si „de putin folos“. Cu toate acestea, Gerke considera si el ca imperioasa, nevoia de reforma si coordonare internationala a pietelor financiare. Insa, in opinia lui Gerke, Fondul Monetar International nu poate realiza singur aceste deziderate.