Estimarea initiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind cresterea economica din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerata una conservatoare, dupa ce in primul trimestru produsul intern brut a avansat cu circa 7,5%, a declarat luni Cristian Popa, viceguvernator BNR, la seminar care a avut loc in cadrul reuniunii BERD de la Kiev, citat de NewsIn. Oficialul bancii centrale a spus ca in acest an este putin probabil sa aiba loc o incetinire a ritmului de crestere economica, prognozata de institutii financiare internationale precum BERD sau FMI.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a estimat, intr-un raport publicat duminica, o temperare semnificativa a cresterii economice in Romania, la 5,1% in acest an, de la 6% in 2007.

Cristian Popa a mentionat ca, chiar daca estimarea institutiei internationale s-ar confirma, ar fi vorba de o temperare a cresterii si nu de o "aterizare fortata" (hard landing) a economiei romanesti.

De altfel, o crestere anuala de 5-6% ar fi mai apropiata de potentialul economiei romanesti, a explicat viceguvernatorul BNR.

Analistii economici romani, citati de NewsIn, considera ca prognoza BERD pentru acest an este excesiv de pesimista.

"Prognoza BERD pentru 2008 este foarte pesimista. Un scenariu de hard landing este exclus. Noi spunem ca a fost un prim trimestru exceptional si, daca nu sunt probleme de vreme, vom avea si un al treilea trimestru exceptional", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Vom avea un an cu o crestere economica peste anul trecut. Doar elemente cu caracter de catastrofa, in special in agricultura, ar putea incetini cresterea economica sub 6% in 2008", a adaugat Anghel.