Barbat, in varsta de 35 de ani, domiciliat in Bucuresti, nascut in zodia Leu, cu studii medii. Acesta este portretul restantierului roman la plata creditelor, dupa cum releva un studiu realizat de compania de management al riscului, Coface Romania. Restantierul tipic a contractat un credit de nevoi personale, are o datorie in medie de 820 de euro si a intarziat la plata 90 de zile.

Potrivit aceluiasi studiu, restantele se inregistreaza preponderent in cazul creditelor de nevoi personale si de consum, in timp ce creditele ipotecare si cele auto au o rata de performanta foarte buna. Intarzierile sunt, de regula, de cateva luni, iar marea majoritate a creditelor restante au fost acordate in moneda nationala.

Statistica intocmita de Coface arata ca imprumuturile neperformante cu intarziere de 30-90 de zile au reprezentat anul trecut 28,18%, iar cele cu intarziere de pana la trei ani au insemnat 21,03%. Creditele cu restante de peste 3 ani au avut o pondere foarte redusa, de 0,40% din total. Aproape doua treimi dintre imprumuturile restante au fost de nevoi personale si o treime pentru consum. Imprumuturile ipotecare si cele auto au avut o pondere nesemnificativa.

Coface a mai constatat, in baza acestui studiu, ca debitele au crescut pe masura ce s-a majorat plafonul de creditare si ca debitele in euro au o crestere accelerata.