Dividendele platite nerezidentilor vor fi impozitate cu 10%, de la 1 ianuarie 2009, ca si dividendele platite rezidentilor, a declarat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. In prezent, impozitul platit de nerezidenti este de 16% si este considerat discrimnator de catre Comisia Europeana, care a trimis Romaniei, din acest motiv, o scrisoare de avertizare.

"In cel mult doua luni, termenul pe care ni l-a dat Comisia pentru a rezolva aceasta problema, vom elabora o ordonanta de urgenta care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009. Vom uniformiza impozitul la 10%, deci continuam procesul de relaxare fiscala", a afirmat Vosganian.

In urma cu doua saptamani, Comisia Europeana a trimis o scrisoare de avertizare Romaniei - insemnand prima etapa a procedurii privind incalcarea tratatului de aderare - prin care solicita informatii privind supraimpozitarea dividendelor platite actionarilor nerezidenti comparativ cu cele platite rezidentilor.

Scrisoarea adresata Romaniei se refera la impozitarea dividendelor platite catre societati cu resedinta in alte state UE sau in tari apartinand Spatiului Economic European (SEE). Dividendele actionarilor rezidenti care detin sub 15% din actiuni se taxeaza in Romania la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit insa se ridica la 16%, daca actionarul este nerezident.

Comisia Europeana a precizat in scrisoarea adresata Romaniei ca suprataxarea dividendelor distribuite societatilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulatii a capitalurilor consfintita de Tratatul CE la Articolul 56 si de Acordul SEE la Articolul 40. In plus, cand societatea nerezidenta este actionar majoritar, discriminarea in cauza poate sa restranga si libertatea de stabilire.