Bancile ar trebui sa se orienteze spre canale alternative de distributie a serviciilor financiare si sa isi reduca ritmul de extindere al retelelor, au apreciat bancherii la seminarul "Retail Banking". Printre canalele de distributie amintite de bancheri se numara internet banking-ul si intermedierea prin brokeri.

Catalin Parvu, directorul diviziei de retail al Piraeus Bank, a declarat ca se poate ajunge foarte usor la un nivel de distributie a serviciilor bancare de 35-40% prin intermediul brokerilor. Acesta a avertizat insa ca bancile trebuie sa controleze gradul de risc implicat de vanzarea prin intermediere, deoarece brokerii nu isi asuma niciun risc, acesta revenind in totalitate institutiilor de credit.

Bancherii sunt de acord ca internet banking-ul reprezinta canalul care va inregistra o dezvoltare semnificativa in urmatorii ani.

In ceea ce priveste extinderea retelei, reprezentantii bancilor prezenti la seminarul organizat de Finmedia au precizat ca in perioada urmatoare ritmul de deschidere de unitati bancare va incetini.

Razvan Munteanu, vicepresedintele Raiffeisen Bank, a aratat ca, in prezent, numarul de sucursale bancare se situeaza peste necesar.

La randul sau, presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu a spus ca "daca in urma cu doi ani toata lumea era de acord ca avem un sistem subbancarizat, acum suntem la un nivel echivalent cu cel al tarilor dezvoltate". "Acum trebuie sa ne orientam spre eficientizarea fiecarei sucursale", a mai spus acesta.