Vienna Insurance Group (VIG) a ajuns la un acord de vanzare a subsidiarei din Romania, Unita, catre grupul austriac Uniqa, afacere ce ar urma sa fie incheiata in al treilea trimestru al acestui an, arata un comunicat al VIG, citat de NewsIn. Uniqa ar putea plati circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, sustin surse apropiate tranzactiei, citate de aceeasi agentie.

Potrivit acelorasi surse, Munich Re, cel mai mare asigurator german, a oferit sub 150 milioane euro, pierzand astfel licitatia.

"Pretul pentru Asiban a fost facut pe baza unui raport de 1,8 fata de valoarea primelor brute subscrise din 2007", au precizat sursele citate.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca, Asiban, un pret de 350 milioane euro, cu circa 80% (raport de 1,8) peste valoarea primelor brute subscrise ale companiei din 2007.

La sfarsitul anului trecut, Unita ocupa locul al saptelea pe piata asigurarilor din Romania, cu o cota de piata de 6,50% si prime brute subscrise de 142,08 milioane euro.

Tranzactia va trebui sa fie aprobata de autoritatile de supraveghere, si in special de autoritatea europeana antitrust.

In luna noiembrie 2007, VIG a anuntat cumpararea a inca 20,2% din compania Asirom (ASRA) de la Interagro cu suma de 98,2 milioane lei (29,17 milioane euro), devenind actionar majoritar la Asirom, cu 50,2% din actiuni. In Romania, Vienna Insurance Group mai controleaza in mod direct companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras. Omniasig Asigurari de Viata este controlata, printr-o detinere de 50%, de Omniasig, iar Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%.

De asemenea, la sfarsitul lunii martie, Grupul Erste si-a vandut operatiunile de asigurari, inclusiv cele detinute pe piata din Romania, catre Vienna Insurance (VIG), pentru 1,44 miliarde euro. In urma acestei tranzactii, in Romania, VIG va dobandi participatii majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, de la Banca Comerciala Romana (BCR). Finalizarea tranzactiei este asteptata pentru trimestrul trei al acestui an.