Institutul National de statistica a anuntat o crestere economica pe primul trimestru de 8.2%, mult peste asteptarile multor analisti.

Detaliile acestei cresteri vor fi anuntate pe 5 iunie, pana atunci putem sa remarcam insa evolutia a doi indicatori.

In primul rand, investitiile in economie au crescut cu peste 35% fata de perioada similara a anului trecut (prin comparatie, investitiile din 2007 fata de cele din 2006 au fost cu 29% mai mari). O astfel de rata a investitiilor, daca se mentine, va rezulta in perspective de crestere economica mai mari decat 8.2%.

In al doilea rand, desi deficitul comercial isi continua cresterea, datorita cresterii exporturilor intr-un ritm mai accelerat decat importurile, deficitul comercial si-ar putea stopa cresterea si, deci, ponderea sa in PIB va incepe sa scada. Aceasta dinamica este explicata si de faptul ca economia romaneasca isi continua restructurarea si este capabila sa produca din ce in ce mai multe pentru export dar si, la fel de important, pentru piata interna - inlocuind, astfel, importuri.

In plus, anul 2007 a fost un an agricol prost, ceea ce inseamna ca daca 2008 va fi un an agricol bun (si ar trebui sa fie la preturile actuale), atunci cresterea economica va fi superioara nivelului actual.

Asadar, perspective de crestere economica sunt bune pentru urmatoarea perioada, datorita in principal dinamicii investitiilor si comertului exterior.

Vor ramane presiunile asupra pietei muncii, asupra infrastructurii si asupra altor resurse, ceea ce va duce la o crestere a inflatiei. Sunt astfel diminuate si presiunile asupra unei ulterioare deprecieri a leului in lunile care urmeaza.

Comenteaza pe Jeopardy.