Principala problema a economiei ruse o constituie supraincalzirea si toate fortele trebuie aruncate in lupta impotriva inflatiei, au recomandat Banca Mondiala si Fondul Mondial International, scrie Vedomosti. In privinta riscurilor externe, Rusia este protejata în prezent: este putin probabila o scadere drastica a pretuilor la petrol, iar rezervele sunt mai mult decat suficiente.

Totodata, Rusia nu a fost deosebit de afectata de criza financiara. Principalul risc este de ordine interna si vine de la supraincalzirea economiei, in conditiile in care cererea interna creste cu 15% pe an, iar inflatia este doar partial explicabila prin scumpirea petrolului si a alimentelor pe plan mondial. In raportul Bancii centrale, din cele sapte semne ale incalzirii economiei, in Rusia sunt prezente toate.

Inflatia are deja doua cifre si este in crestere, fara a reationa la politica fiscala si de creditare. Aproape la maxim a ajuns gradul de impovarare a capacitatilor industriale, in conditiile unui somaj minim. Salariul mediu nominal creste mai repede decat inflatia, iar cel real mai repede decat productivitatea muncii. Mai sunt si alti indicatori – probleme legate de infrastructura, cresterea vertiginoasa a preturilor la active imobiliare, cresterea importurilor etc.

Cresterea cheltuielilor bugetare inseamna ca toata greutatea luptei impotriva inflatiei revine Bancii centrale, spun expertii internationali. Institutia va trebui sa inaspreasca dureros politica ei fiscala si de creditare, „apasand energic pe pedala de frana”, ceea ce risca „o aterizare dura a economiei”.