Criza financiara internationala ar putea avea un impact pozitiv asupra Romania, prin temperarea ritmului de crestere a creditarii si restrangerea deficitului de cont curent, a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Acesta a adaugat ca, in cazul in care criza va persista, singurul risc ar fi ca avansul economiei romanesti sa se tempereze.

"Sunt tentat sa spun ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti ar putea fi mai degraba unul pozitiv, pentru ca pe termen lung se poate diminua expansiunea creditului. In cazul in care criza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a declarat Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Central si Est-European.

Fiind intrebat de avansul PIB din primul trimestru cu 8,2%, guvernatorul BNR a spus ca exista un oarecare risc de supraincalzire a economiei, avand in vedere ca cresterea se face peste resursele de care dispune societatea. "Daca vrei viteza mai mare, nu fortezi motorul pentru ca nu obtii decat mai mult fum, ci iti iei un motor mai mare", a comentat Isarescu.

Acesta a mai spus ca cresterea economica a fost mai mare decat s-a prognozat, insa nu a fost surprinzatoare.

La randul sau, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a spus ca cresterea economica din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului si, din acest motiv, pericolul supraincalzirii este real. "Trebuie sa asteptam si datele despre produsul intern brut din trimestrul doi si trei ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum", a precizat Eugen Dijmarescu.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca, daca pericolul supraincalzirii economiei se dovedeste real, sansele unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului se diminueaza semnificativ.

In ceea ce priveste inflatia, Mugur Isarescu a spus ca spera ca, in conditiile in care nu apar presiuni suplimentare dinspre cresterea salariilor, aceasta sa se tempereze spre 6% la sfarsitul acestui an si sa reintre in coridorul tintit de BNR pana la finalul lui 2009.

"Cred ca avem in continuare sanse de temperare pana la 6% la sfarsitul anului si, daca presiunile pe partea de salarii nu se accentueaza, inflatia ar trebui sa revina in coridorul tintit in 2009", a declarat Isarescu.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, banca centrala si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care tinta de inflatie pentru acest an este de 3,8% plus sau minus 1%. Pentru sfarsitul lui 2009, BNR a anuntat o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus 1%.