Cresterea economica solida din primul trimestru a determinat analistii BCR sa revizuiasca in sens ascendent estimarea privind avansul economiei din acest an la 7% , se arata intr-o analiza a institutiei bancare. Aceasta prognoza ar putea fi chiar "conservatoare" in conditiile unui an agricol de exceptie si o mentinere a ritmului de crestere a constructiilor in jurul a 30%.

"Daca estimarile preliminare ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se vor adeveri, cresterea economica ar putea depasi consistent 7% intr-un scenariu optimist bazat pe un an agricol de exceptie", se arata in analiza.

Pentru urmatoarele trimestre, analistii BCR se asteapta la o contributie majora a agriculturii la cresterea economica, cu atat mai mult cu cat ponderea acesteia in produsul intern brut creste de la o valoare de sub 3% in primele trei luni pana spre 7% catre finalul anului. "Singurele riscuri asupra productiei agricole provin din partea unor fenomene meteorologice extreme", arata acestia.

Specialistii se asteapta la un avans de pana la 20% a agriculturii in acest an, dupa ce in 2007 valoarea adaugata bruta din sectorul agricol a scazut cu 16,9% ca urmare a secetei puternice.

O productie agricola ridicata ar putea avea un impact pozitiv asupra inflatiei si deficitului comercial, sunt de parere autorii analizei.

In ceea ce priveste inflatia, acestia cred ca acest indicator ar putea sa scada in luna mai ca urmare a unei evolutii favorabile a preturilor produselor alimentare. Totodata, nu este exclusa atingerea unui varf anual in luna iulie ca urmare a unui efect de baza nefavorabil si a cresterii preturilor administrate a gazelor naturale, inceputul unui proces dezinflationist consistent urmand a se amana pentru lunile august – septembrie.

"In urma analizei celor mai recente date cat si ca urmare a posibilelor evolutii nefavorabile ale preturilor administrate si a persistentei impactului negativ al pretului petrolului pe pietele externe, am revizuit in crestere estimarea noastra privind rata inflatiei pentru finele anului 2008 la 6,2%", se arata in analiza BCR.

Totodata, BCR estimeaza o relativa stabilizare a ponderii deficitului de cont curent in PIB la 14,2% in 2008 si 14,1% in 2009.

Analistii amintesc ca, in ciuda estimarilor pesimiste ale analistilor straini si a incetinirii cresterii economice pe plan mondial, inclusiv in zona euro, cresterea economica a Romaniei a fost in primul trimestru de 8,2%.