Investitorii straini privesc Rusia ca una dintre cele mai de perspectiva piete pentru investitii, scrie RBK Daily. O astfel de concluzie reiese dintr-un sondaj de opinie realizat printre companii de Consiliul consultativ pentru investitii straine de pe langa guvernul rus.

Imaginea tarii, prezentata de mass-media occidentale, nu corespund realitatii, sustin repondentii: in Rusia munca este mai simpla decat pare de afara. Acordand noii puteri creditul lor de incredere, investitorii asteapta drept raspuns desfasurarea de reforme structurale.

Consiliul mentionat a fost creat in 1994 ca instrument de dialog intre guvernul Rusiei si investitorii straini. La chestionar au participat sefii a 51 de companii straine, precum Alcoa, BP, British American Tobacco, Ford, Sun Group, Ernst&Young, Telenor, Coca-Cola si altele. Potrivit autorului studiului, compania Rainbow Insight, investitorii straini evalueaza riscurile reale ale muncii in Rusia la un nivel mai coborat.

Optimism insufla inclusiv viitorul afacerilor demarate in Rusia de intreprinzatorii straini. Legea semnata in mai de presedinte privind accesul strainilor la domeniile strategice este, in general, salutata de oamenii de afaceri din afara si privita ca parte a tendintei globale de protectionism. „La nivel mondial putine sunt guvernele care permit strainilor sa investeasca, spre exemplu, in domeniul petrolier”, explica autorii studiului. Chiar daca nu exista asemenea acte normative, guvernele folosesc alte mijloace de reglementare a investitiilor straine.

In acest sens, unii dintre participantii la chestionar au amintit ca tot mai des statele dezvoltate blocheaza operatiunile de absorbtie de catre companii straine invocand motive care, de cele mai multe ori, nu au nici o legatura cu securitatea nationala. Drept exemplu a fost adus, printre altele, refuzul cabinetului nipon de a permite fondului britanic Children’s Investment Fund sa achizitioneze pachetul de control al companiei energetice J-Power. „Legea aduce claritate, stabileste regulile jocului, iar acum totul depinde de realizarea lui”, estimeaza documentul.

Rusia vrea sa inlocuiasca functionarii din companii cu profesionisti

Pe acest fundal, cotidianul Kommersant anunta ca numarul reprezentantilor statului in consiliile de conducere ale companiilor cu participarea statului va fi redus inca din acest an, iar lista participatiunilor statului la diferite companii care pana acum nu erau supuse privatizarii va fi redus din dispozitia premierului Vladimir Putin.

„Functionarii trebuie inlocuiti cu profesionisti, iar consiliile de conducere trebuie sa functioneze dupa regulile companiilor private”, a explicat Igor Suvalov. Un proces care trebuie demarat imediat, inca din aceasta luna cu acele companii unde statul are o participare de suta la suta. Venind cu precizari, consilierul prezidential Arkadi Dvorkovici a aratat ca, in cursul acestui an, statul va introduce in consiliile de conduceri directori independenti doar in cazul care acest lucru va fi posibil pana la 1 iulie (data limita pentru desfasurarea adunarilor de actionari).

Oficialii rusi nu au vrut sa dezvaluie mai multe detalii. Nici chiar la intalnirea cu marele capital, Suvalov a refuzat sa dezvolte subiectul, dezvaluind cateva nume de pe lista societatilor care vor fi parasite de stat. Singurul lucru care se stie este ca noua politica nu va fi aplicata Gazpromului, unde au fost deja confirmati reprezentantii statului in consiliile de conducere.

Teoretic, scrie Kommersant, directori independenti pot intra doar in cele cateva intreprinderi unde statului detine o participatiune de suta la suta, printre acestea cele mai mari fiind caile ferate, Transneft, Zarubejneft si intreprinderile complexului militaro-industrial. A doua noutate anuntata de Suvalov – reducerea substantiala a listei intreprinderilor strategice. Dar tot fara alte amanunte.