Erste Bank, cea mai mare banca din Austria, a initiat o serie de discutii cu banca germana de stat BayernLB in vederea unei eventule preluari a acesteia, au declarat surse apropiate situatiei pentru agentia Reuters, citata de NewsIn. Directorii executivi ai celor doua banci au discutat o serie de scenarii de preluare, insa discutiile nu au ajuns la un rezultat concret, conform acelorasi surse.

BayernLB, ce apartine landului Bavaria si unor banci locale, a refuzat sa comenteze situatia.

O purtatoare de cuvant a Erste Bank a spus ca o fuziune cu BayernLB nu constituie o problema, pe moment, si ca banca austriaca doreste sa coopereze cu banca bavareza de economii.

Totusi, preluarea celei de-a doua banci germane de stat este dificila din cauza alegerilor ce vor avea loc in Bavaria, in septembrie. Un alt impediment il constituie bancile bavareze de economii, care detin 50% din BayernLB, acestea fiind asteptate sa se opuna preluarii, a specificat sursa citata.

Erste Bank are o capitalizare ce depaseste 14 miliarde de dolari. Aceasta a cautat sa preia banci din Europa de est, in ultimii ani. Banca austriaca este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca de acest tip, dupa active, din Romania.

BayernLB a suferit pierderi de peste patru miliarde de euro, in urma crizei creditelor. Profitul net al bancii a scazut cu mai mult de 80% in 2007, la 175 milioane de euro.