Cresterea economica a Romaniei se va apropia de 8% in trimestrul al doilea din 2008, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Produsul Intern Brut (PIB) a atins nivelul de 8,2% in primele trei luni ale anului.

Vosganian a precizat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca deficitul de cont curent pe primele patru luni ale anului a inregistrat o scadere cu 1,5%.

Datorita evolutiei economiei peste asteptari, prognoza privind cresterea PIB pentru 2008 va fi, cel mai probabil, revizuita in urcare cu 1%, de la 6,5% la 7,5%, in toamna, a declarat preşedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu.

"Din sondajele de până acum, nu sunt semnale că în trimestrul II va încetini creşterea economică, deci vom avea undeva la 7,5-8%. Totuşi, în a doua parte a anului trecut am avut parte de o accelerare a economiei, iar prin efectul de bază în semestrul II din 2008 avansul relativ al PIB ar putea să fie uşor mai jos", a spus Ghizdeanu, precizand însă că un nivel de 7% este "cu siguranţă" o estimare mică.

"Vom avea o diferenţă faţă de prognoza anterioară de cel puţin un punct procentual", a adăugat acesta.

Vosganian s-a referit si la emisiunea de euroobligatiuni emise de Romania miercuri si care au atras 750 de milioane de euro. "Cele mai multe ordine de achizitii le-am avut din partea investitorilor greci", a afirmat Vosganian, care a precizat ca emisiunea de euroobligatiuni s-a facut pe fondul "scaderii usoare a inflatiei in ultimele luni".

Emisiunea de euroobligatiuni are termen de zece ani, cu un cupon de 6,5%, pretul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate.

Totalul subscrierilor a fost de 1,3 miliarde de euro.