Guvernul va aloca, in urmatorii cinci ani, 20 de miliarde de euro pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara, a declarat joi ministrul economiei fi finantelor, Varujan Vosganian, argumentand ca infrastructura trebuie sa devina o prioritate pentru economie. Vosganian a negat ca acest anunt al guvernului are vreo legatura cu anul electoral 2008 si a sustinut ca nu poate raspunde de ce nu s-au facut astfel de investitii in anii trecuti pentru ca nu el era ministru.

"Anul 2008 este an electoral, dar si in 2007 au fost alegerile europarlamentare si anul viitor vor fi alegeri. Nu ma intrebati de ce nu s-au facut acum doi ani sau trei ani pentru ca nu pot sa va raspund. Atunci nu eram eu ministru", a declarat Vosganian, intr- conferinta de presa. Ministrul a motivat ca programul pentru infrastructura a fost initiat, in acest an, pentru ca Romania intra intr-un ciclu bugetar care se va finaliza in 2013 cand trebuie sa se incheie absorbtia fondurilor europene.

Cele 20 de miliarde de euro anuntate ca potentiala suma pentru investitii in infrastructura reprezinta "oferta minimala" a Finantelor pentru administraia centrala si locala, in opinia ministrului. Acesta a aratat ca suma nu include si resursele autoritatilor locale. In perioada urmatoare, guvernul le va cere Consiliilor Judetene sa prezinte toate proiectele pe care le au in derulare sau planificate pentru infrastructura.

"Acest trup firav al tarii - drumurile, podurile si podetele, retelele de cale ferata - stau sa se rupa sub noi", a clamat Vosganian. "Infrastructura a devenit o trauma colectiva pentru multe comunitati din Romania", a mai constatat ministrul.